Magyar alkotót is díjaztak a zágrábi Animafesten
Dátum: 2011. június 7., kedd, 11:44
Bánóczki Tibor nyerte el a legjobb filmtervért járó Zlatni Zagreb (Arany Zágráb) díjat az Animafesten, a horvát fővárosban hétfőn véget ért nemzetközi animációsfilm-fesztiválon.

A 21. alkalommal megrendezett mustrán 69 film - 22 egész estés és 47 rövidfilm - versenyzett olyan országokból, mint Kolumbia, Japán, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Bánóczki Tibor, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, brit-magyar filmprojektjével, A Dzsungel (The Jungle) című tervvel érdemelte ki kategóriájában a legmagasabb elismerést és az azzal járó 3000 eurót (mintegy 800 ezer forintot) - olvasható a fesztivál honlapján (animafest.hr).

Bánóczki Tibor filmtervének alapja Upton Sinclair azonos című regénye, amely arról szól, hogyan foszlik szét az amerikai álom a 20. század elején.

Az Animafest nagydíját, a Grand Prix-t egy amerikai alkotás, Paul Fierlinger My Dog Tulip (Kutyám, Tulipán) című filmje kapta. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Metropia című svéd sci-fit, Tarik Saleh rendező munkáját. A közönségdíjat Dominique Monféry francia-olasz produkciója, a Kérity, la maison des contes (Kérity, a mesék háza) kapta.

A fesztiválzsűri elnöke Paul Driessen, az animáció holland nagymestere volt, akinek retrospektív vetítést is rendeztek. A bíráló bizottság tagja volt David Silverman amerikai rendező, a Simpson család alkotója és Dunja Jankovic New Yorkban élő horvát illusztrátor is.

A fesztivál pénteken leköltözik Rijekába (Fiume), a nagy adriai kikötővárosba, ahol vasárnapig levetítik a seregszemle legjobb animációs filmjeit, köztük a gyerekeknek szóló munkákat is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
Aforizmák
„ ...már az iskolában megtanultam, hogy nem gondolhatok olyan furcsa és hihetetlen dolgot, amelyet valamely filozófus már előbb ne állított volna..."
Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ