Megnyílt a 46. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban
Dátum: 2011. július 2., szombat, 12:27
A Charlotte Bronte világhírű regénye alapján készült Jane Eyre című, brit film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 46. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. A kilencnapos filmszemlén több mint 200 alkotást láthatnak az érdeklődők. A filmek közül több mint hatvannak Karlovy Varyban lesz a világ-, illetve nemzetközi premierje.

Az ünnepi megnyitón a cseh politikai és kulturális élet, valamint a nemzetközi filmvilág több híressége is megjelent. A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiváli eseményeknek helyt adó Thermál szállóban a vendégek között volt Václav Klaus cseh köztársasági elnök és felesége is.

Judi Dench, a Jane Eyre film egyik főszerepét (Fairfax asszony) alakító brit színésznő a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért a megnyitón életműdíjat, Kristályglóbuszt kapott. A vendégek között jelen volt Cary Fukunaga, a film amerikai rendezője is.

A legnevesebb vendégek a történelmi Pupp szállodából a fürdővárosi sétányokon keresztül parádés nyitott kocsikon érkeztek a Thermálba.

A játékfilmek kategóriájában az idén 12 film szerepel. A győztes filmet egy nemzetközi zsűri választja ki, amelynek Szabó István filmrendező az elnöke. A győztes a hagyományos fődíjon, a Kristályglóbuszon

kívül még 30 ezer dolláros pénzjutalmat is kap.

Az ide szemle újdonsága, hogy miután Karlovy Varyban felújították a nyári szabadtéri színházat, a rendezők megszervezték, hogy két-három órás késéssel ott is levetítsék a fesztivál versenyfilmjeit. "Ezek olyan filmek, amelyekhez másutt nehezen jutna hozzá a széles közönség" - érvelt Jirí Bartoska, a szemle rendezőbizottságának elnöke.

A másik versenykategóriát a dokumentumfilmek jelentik, itt a két győztesnek a hagyományos Kristályglóbusz mellé 5000-5000 dolláros pénzjutalom jár. Az egyik győztes a fél óránál rövidebb, a másik az ennél hosszabb filmek kategóriájából kerül ki.

Közép-Európa legelső filmfesztiválját 1946-ban alapították a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Varyban. A rendezvényt a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) A-kategóriásnak minősítette.

A fesztivál programját számos szekció alkotja, úgy mint játékfilmek versenye, dokumentumfilmek versenye, Látóhatárok (Horizonts), Másik nézőpont (Another View), Nyugattól keletre (East of the West), Függetlenek fóruma (Forum of Independents), a Variety kritikusainak szekciója (Variety Critics Choice), cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is. Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak.

A kilencnapos rendezvény költségei mintegy 135 millió koronát (1,5 milliárd forint) tesznek ki. Az összeg harminc százalékát az állam biztosítja. Az eredményhirdetést és a díjkiosztást július 9-én, szombaton tartják.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„ Az a képességünk, hogy elismerjük tévedéseinket, intelligenciánk fokmérője. is. A bunkónak mindig igaza van."
Álló Géza
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ