Spanyol rendező filmje kapta a fődíjat a moszkvai fesztiválon
Dátum: 2011. július 3., vasárnap, 11:26
Alberto Morais spanyol rendező Hullámok című filmje nyerte el szombaton a 33. moszkvai filmfesztivál fődíját. A spanyol polgárháború emlékeit felidéző film alkotójának a zsűri elnöke, Geraldine Chaplin adta át az Arany Szent György-díjat. A legjobb rendezés díját Vong Csing-po (Wong Jing-po) hongkongi rendező vehette át Bosszú: Egy szerelmi történet című filmjéért.

A lengyel Urszula Grabowskáé lett a legjobb színésznőnek járó kitüntetés, a honfitársa, Feliks Falk által rendezett Joanna című műben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi színésznek a spanyol Carlos Álvarez-Novoát választotta a nemzetközi zsűri a fődíjas Hullámok című filmben eljátszott szerepéért.

A fesztivál versenyprogramjában szerepelt Elek Judit Visszatérés című alkotása is.

A moszkvai filmfesztivál A-kategóriás filmfesztivál, hasonlóan a berlini és a cannes-i seregszemléhez. A versenyprogramban 17 film indult, a szervezők adatai szerint 60 ezren nézték meg a filmeket.

A díjátadó ceremónián részt vett az Oscar-díjas brit színésznő, Helen Mirren is, akit Moszkvában a nagy színházi reformerről, Konsztantyin Sztanyiszlavszkijról elnevezett díjjal tüntettek ki. Mirren, aki 1945-ben Jelena Mironovaként látta meg a napvilágot orosz emigráns lányaként Londonban, részben oroszul köszönte meg díját. "Ez a kitüntetés honfitársaimtól különösen nagy értéket képvisel számomra" - mondta A királynő című film főszereplője.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„A céltábla nem lőhet vissza."
Molnár Ferenc
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ