Maurice Jarre kapja az ARIFF életműdíját
Dátum: 2006. május 18., csütörtök, 21:40
Maurice Jarre, a decemberben Európa-díjjal kitüntetett, háromszoros Oscar-díjas zeneszerző kapja a május 29. - június 4. között Székesfehérvárott megrendezendő 2. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál (ARIFF) életműdíját; az elismerést a művész a gálán személyesen veszi majd át - közölte csütörtökön a fesztivál igazgatója.
A komponista - aki Szabó István A napfény íze című filmjének zenéjét is szerezte - elfogadta a fesztiválra szóló meghívást és június 3-án sajtótájékoztatót tart, illetve részt vesz a filmmustra záró programján - mondta el Elekes Szentágotai Blanka.

A zeneszerzőt pályafutása során kilencszer jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára, ezek közül három filmzenéje - a Doktor Zsivágó, az Arábiai Lawrence, és az Út Indiába - el is nyerte az Oscar-díjat. Hatalmas életművében több mint százhetven film zenéje szerepel, öt kontinensen dolgozott a legjobb rendezõkkel. Öt évtized után hagyta abba a munkát - fűzte hozzá a fesztivál igazgatója.

Hozzátette: véglegessé vált a fesztivál filmes programja, kialakult a meghívott vendégek listája és eldõlt, hogy kik vesznek részt a nemzetközi zsűriben. A bírálóbizottság elnöke Andrew László, az Egyesült Államokban élő operatõr lesz, aki egyebek között a Rambo, a Shogun, A harcosok és a Végsõ határ című film operatõre volt.

A zsűri a versenyszekció legjobb filmjének tízezer eurós fõdíjat és Ezüst Országalma-díjat ítél oda. Működik majd a fesztiválon diákzsűri is, amely a Zöld Alma-díj odaítélésérõl dönt.

A nemzetközi filmmustrán ötvennél több versenyfilmet mutatnak majd be, több szekcióban. Egyebek között világpremierként vetítik le a magyar közreműködéssel, Engert Péter rendezésében, Gubás Gabi fõszereplésével készült Könnyek völgye című amerikai produkciót.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
Aforizmák
„ Aki viccnek tartja az életet, gondoljon a poénjára."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ