Megnyílt a 17. Szarajevói Filmfesztivál
Dátum: 2011. július 23., szombat, 11:16
Wim Wenders német filmrendező, Charlotte Rampling brit színésznő és még 53 filmes híresség jelenlétében megnyílt pénteken este a 17. Szarajevói Filmfesztivál, amely július 30-ig tart.

Este 7-kor a Fesztivál téren kezdődött a ceremónia, 8 órakor a Szarajevói Nemzeti Színház előtt kiterített vörös szőnyegen folytatódott, a színházban pedig fél kilenckor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, amelyet Boris Ler fiatal boszniai színész konferált.

A nyitó film Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című alkotása volt, amelyet még csaknem 300 film követ. A záró gálán pedig levetítik az Orkestar (Zenekar) című filmet, Pjer Zalica 105 perces alkotását, amely a volt Jugoszlávia egyik leghíresebb és legnépszerűbb, Szarajevóban 1983-ban alapított rockbandájának, a Plavi orkestarnak a karrierjét mutatja be.

Idén Délkelet-Európa mozija áll a fesztivál középpontjában, és ahogy a Glas Javnosti című belgrádi lap írta, a mustrán négy világpremier lesz, öt filmet először ott mutatnak be a régióból, és két helyi filmet is a fesztiválon láthat először a közönség.

Több magyar filmet is vetítenek: Tarr Béla jelenlétében mutatják be szombaton A torinói ló című alkotást, amelyet az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával és a nemzetközi kritikusok díjával tüntettek ki. A fesztiválon szerepel Lakos Nóra Edina című 18 perces kisfilmje, amely boszniai koprodukcióban készült Cserna-Szabó András Egy nő azonosítása című elbeszéléséből. A rövidfilmes versenyprogramban indul Till Attila Csicska és Zomborácz Virág Valami kék című rendezése. Sós Ágnes Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmje a dokumentumos mezőnyben versenyez.

A CineLink koprodukciós fórumon Horváth Lili és Nemes Gyula ismerteti filmterveit.

A fesztivál szervezői idén különös figyelmet fordítanak a fiatal korosztályra és a legújabb mozitechnológiára, ezért a hét végén 3D-s filmeket vetítenek, közülük kiemelkedő Wim Wenders Pina című alkotása, amely Pina Bausch híres német táncos, koreográfus életéről szól.

A filmes mustrára Milcho Manchevski (Milcso Mancsevszki) híres macedón rendező Majki (Anyák) című új művével érkezik. Az Eső előtt című mozija 1996-ban elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját.

A boszniai filmes seregszemle nyolc napja alatt évente legalább 100 ezren nézik meg a filmeket. Idén a nemzetközi zsűri elnöke Ari Folman izraeli rendező.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ