Megnyílt a 17. Szarajevói Filmfesztivál
Dátum: 2011. július 23., szombat, 11:16
Wim Wenders német filmrendező, Charlotte Rampling brit színésznő és még 53 filmes híresség jelenlétében megnyílt pénteken este a 17. Szarajevói Filmfesztivál, amely július 30-ig tart.

Este 7-kor a Fesztivál téren kezdődött a ceremónia, 8 órakor a Szarajevói Nemzeti Színház előtt kiterített vörös szőnyegen folytatódott, a színházban pedig fél kilenckor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, amelyet Boris Ler fiatal boszniai színész konferált.

A nyitó film Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című alkotása volt, amelyet még csaknem 300 film követ. A záró gálán pedig levetítik az Orkestar (Zenekar) című filmet, Pjer Zalica 105 perces alkotását, amely a volt Jugoszlávia egyik leghíresebb és legnépszerűbb, Szarajevóban 1983-ban alapított rockbandájának, a Plavi orkestarnak a karrierjét mutatja be.

Idén Délkelet-Európa mozija áll a fesztivál középpontjában, és ahogy a Glas Javnosti című belgrádi lap írta, a mustrán négy világpremier lesz, öt filmet először ott mutatnak be a régióból, és két helyi filmet is a fesztiválon láthat először a közönség.

Több magyar filmet is vetítenek: Tarr Béla jelenlétében mutatják be szombaton A torinói ló című alkotást, amelyet az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával és a nemzetközi kritikusok díjával tüntettek ki. A fesztiválon szerepel Lakos Nóra Edina című 18 perces kisfilmje, amely boszniai koprodukcióban készült Cserna-Szabó András Egy nő azonosítása című elbeszéléséből. A rövidfilmes versenyprogramban indul Till Attila Csicska és Zomborácz Virág Valami kék című rendezése. Sós Ágnes Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című portréfilmje a dokumentumos mezőnyben versenyez.

A CineLink koprodukciós fórumon Horváth Lili és Nemes Gyula ismerteti filmterveit.

A fesztivál szervezői idén különös figyelmet fordítanak a fiatal korosztályra és a legújabb mozitechnológiára, ezért a hét végén 3D-s filmeket vetítenek, közülük kiemelkedő Wim Wenders Pina című alkotása, amely Pina Bausch híres német táncos, koreográfus életéről szól.

A filmes mustrára Milcho Manchevski (Milcso Mancsevszki) híres macedón rendező Majki (Anyák) című új művével érkezik. Az Eső előtt című mozija 1996-ban elnyerte a Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánját.

A boszniai filmes seregszemle nyolc napja alatt évente legalább 100 ezren nézik meg a filmeket. Idén a nemzetközi zsűri elnöke Ari Folman izraeli rendező.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Ha kacagok a földi dolgokon, azért van, hogy ne sírjak."
George Gordon Byron
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ