BELÉPÉS Regisztráció Elfelejtett jelszó
RSS
Hírlevél:  OK
Busho 2011: a hetedik
Dátum: 2011. agusztus 26., péntek, 8:28
A hetes vagy a hetedik, mint misztikus szám köré fonódott sok történet, sztori, legenda, mely a filmtörténelem során sokszor megjelent a mozivásznon is. Immáron hetedik alkalommal, 2011. augusztus 30. és szeptember 3. között újra a Vörösmarty moziban kerül megrendezésre a 7. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál.

Világsztárokkal teletűzdelt versenyprogrammal, panoráma szekciókkal, partnerfesztiválok legjobbjaival és először Magyarországon, az Európai Film Akadémia rövidfilmes jelöltjeivel.

Április végén zárult a több fronton megújult BuSho nevezés, hiszen első alkalommal a filmet is fel lehetett tölteni online, valamint idén a filmfestivals.com mellett a withoutabox is csatlakozott a gépezethez, így végül összesen 55 országból lélegzetelállító 962 nevezés érkezett, mely kizárólag rövidfilmből egyedülállónak tekinthető Magyarországon.

Ezután a fesztivál történetének legkeményebb előzsűrizése következett, melyen a sorra elutasított pályázatokon felbuzdulva az önkéntesség évére hivatkozva nagy örömmel vetette be magát az 5 tagú előzsűri (Mag István - rendező asszisztens, Gergely Zoltán – filmrendező, Rimóczi László – forgatókönyvíró, Kocsis László Zoltán – gyártásvezető valamint Patrovits Tamás – animátor), majd június végére elkészült a 7. BuSho Fesztivál versenyprogramja, melyben 93 alkotás szerepel majd, kategóriánként 65 fikció, 16 animáció valamint 12 kísérleti film. Többek között felbukkan majd a vásznon Jean Reno (The Philosopher), Djoko Rosic (Along the wire) vagy éppen Elek Ferenc (Finale), az animátorok között Cakó Ferenc munkája a világhírű lengyel animációs filmekkel száll versenybe, de több nagy fesztivált megjárt rövidfilm is érkezett, Kárpáti György Mór: Erdő című alkotása vagy a román-német kooprodukcióban készült Silent River.

A szelektációt követően érkezett el az ideje a nemzetközi ítészek toborzására, melynek soraiba ezúttal is kiváló szakemberek fogadták el a meghívást. Djinn Carrénard, fiatal francia filmrendező, Riina Mikkonen, a Tamperei fesztivál munkatársa, Miomir Rajcevic, a belgrádi Ifjúsági Média Központ igazgatója mellett a magyar képviseletet idén a szervezők nagy örömére Kocsis Ágnes, filmrendező vállalta és „ötödik elemként a hetediken” a BuSho zsűri egyetlen állandó tagja, immár koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember. Újra jelen lesz az Országos Diákzsűri is, akik a „nagyokkal” karöltve mindenkit szeretettel várnak majd az esti nyilvános zsűri konzultáción, mely évről évre az egyik szellemi csúcspontja a fesztiválnak.

 

Az idei év nagy dobása, egy hosszú folyamat eredménye: Egy véletlen egybesés folytán a BuSho fesztivál munkatársi hozhatták haza tavaly ősszel a görögországi Dramaból az Európai Film Díj jelölést Szimler Bálintnak az Itt vagyok című munkájáért! Sajnos nem nyert a decemberi döntőben, viszont a szervezőket izgatta, hogy milyen filmekkel versenyzett, majd hosszas levelezést követően megkapták az engedélyt és a filmeket, így első magyar fesztiválként bemutatják az Európai Film Akadémia 2010-es rövidfilm kategória jelöltjeit!

A versenyfilmeken kívül idén is lesz Panorama szekció, melyben a versenyről éppen lemaradt alkotásokat és egyéb érdekességeket vetítik majd, valamint szokás szerint műsorra tűzik valamennyi beérkezett magyar alkotást, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsanak filmjének bemutatására. Természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek vetítések a partnerfesztiválok legjobb filmjeivel (Art Kino Moscow, Next Festival Bucharest, Signes de Nuit Paris, La Boca Del Lobo Madrid stb.), esti koncertek a Trafikban (Ez a Divat, Eszterlövészek, Deep Husky…), Kultúrdiszkó, és egy nemzetközi önkéntes fórum, Hajós András közreműködésével. A budapesti központi helyszínnel párhozamosan zajlanak majd a vetítések további vidéki (Szolnok, Szombathely) és határon túli (Nagyvárad, Magyarkanizsa) helyszíneken.

Az akkreditációs határidő végén ismét rengeteg külföldi vendég jelezte részvételét a fesztiválon, de a szervezők nagyon bíznak benne, hogy az érdeklődők mellett a magyar alkotók is nagy számban tiszteletüket teszik majd az eseményen, Első alkalommal vezetik be a jelképesnek nevezhető jegyrendszert kizárólag budapesti helyszínen és csak a versenyblokkokra, melynek elsősorban statisztikai és stratégiai jelentőséget tulajdonítanak. A jegyekről és minden másról bővebb információ található a weboldalon, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a fesztiválra, mely augusztus 30-án kedden este 19 órakor a megnyitóval veszi kezdetét  és szeptember 3-án szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
alma: csak szólok, hogy...
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„A nyelv semmivel sem inkább kulturális találmány, mint mondjuk a függőleges testhelyzet."
Steven Pinker
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ