Megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2011. szeptember 1., csütörtök, 7:40
George Clooney új filmjével szerdán megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A szeptember 10-ig tartó fesztivál első napján mutatták be George Clooney új munkáját, a The Ides of March (Március idusa) című drámát. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játssza a főszerepet.

A szmokingos Clooneyt rajongók százai vették körül, miután motorcsónakon partner nélkül megérkezett és autogramokat osztott. A rendező korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy kiábrándult meséje beleillik a jelenlegi amerikai hangulatba. Clooney már 2008-ban készen állt a forgatás megkezdésére, ám mint visszaemlékezett, "mindenki olyan jó hangulatban volt" a választások után. "Jelenleg a cinizmus látszik győzni az idealizmus felett" - tette hozzá.

A thriller egy amerikai választási kampány alatt játszódik, középpontjában az a kérdés áll: "Mit vagy hajlandó fizetni a hatalomért...vajon hajlandó vagy-e eladni a lelked érte" - magyarázta a rendező.

A bemutató után a megjelent hírességeket - köztük Philip Seymour Hoffmant, Paul Giamattit és Cindy Crawfordot - exkluzív partira várják a tengerparton.

Clooney filmje az első az Arany Oroszlán-díjért idén versengő 22 alkotás közül. Marco Müller fesztiváligazgató impozáns programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Az áruló (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással - Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével - készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről maga John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján.

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára. Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági válság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

A fesztiválra olyan filmcsillagokat várnak, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna.

A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik a popdíva második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

Önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban Al Pacino, Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

Az idei mustra technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes wifi áll a látogatók rendelkezésére.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Ami a világon talán a legtöbb ostobaságot hallja: egy festmény a múzeumban. "
Goncourt fivérek
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ