Megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2011. szeptember 1., csütörtök, 7:40
George Clooney új filmjével szerdán megnyílt a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A szeptember 10-ig tartó fesztivál első napján mutatták be George Clooney új munkáját, a The Ides of March (Március idusa) című drámát. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játssza a főszerepet.

A szmokingos Clooneyt rajongók százai vették körül, miután motorcsónakon partner nélkül megérkezett és autogramokat osztott. A rendező korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy kiábrándult meséje beleillik a jelenlegi amerikai hangulatba. Clooney már 2008-ban készen állt a forgatás megkezdésére, ám mint visszaemlékezett, "mindenki olyan jó hangulatban volt" a választások után. "Jelenleg a cinizmus látszik győzni az idealizmus felett" - tette hozzá.

A thriller egy amerikai választási kampány alatt játszódik, középpontjában az a kérdés áll: "Mit vagy hajlandó fizetni a hatalomért...vajon hajlandó vagy-e eladni a lelked érte" - magyarázta a rendező.

A bemutató után a megjelent hírességeket - köztük Philip Seymour Hoffmant, Paul Giamattit és Cindy Crawfordot - exkluzív partira várják a tengerparton.

Clooney filmje az első az Arany Oroszlán-díjért idén versengő 22 alkotás közül. Marco Müller fesztiváligazgató impozáns programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Az áruló (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással - Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével - készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről maga John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján.

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára. Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági válság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

A fesztiválra olyan filmcsillagokat várnak, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna.

A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik a popdíva második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

Önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban Al Pacino, Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

Az idei mustra technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes wifi áll a látogatók rendelkezésére.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„A halottak nemcsak azért halottak, mert megszűntek jelen lenni; akkor halottak, ha nem hatnak ránk."
Rainer Maria Rilke
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ