Orosz filmé az Arany Oroszlán
Dátum: 2011. szeptember 11., vasárnap, 10:21
Alekszandr Szokurov orosz rendező Faust című filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 68. velencei filmfesztiválon, a legjobb színész Michael Fassbender, a legjobb színésznő a kínai Deanie Ip, a legjobb rendező pedig a szintén kínai Caj Sang-csün lett.

Szokurov filmje ugyan megosztotta a kritikusokat és a közönséget, a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mégis ezt találta a legjobbnak. Orosz alkotást eddig egyetlen alkalommal jutalmaztak Arany Oroszlánnal a világ legrégebbi filmfesztiválján, 2003-ban Andrej Zvjagincev rendező Vozvrascsenyije (Visszatérés) című műve diadalmaskodott.

Alekszandr Szokurovnak a hatalom "nagy játékosairól" szóló sorozatának a Moloch, a Taurus és A Nap című filmek után ez a negyedik darabja, amely egyben lezárása a tetralógiának. Míg Szokurov korábbi három műve valós történelmi alakok - Hitler, Lenin és Hirohito japán császár - személyét járta körül, addig a Johann Wolfgang von Goethe híres művén alapuló történet egy fiktív alakot állít középpontba.

A 2010-ben forgatott alkotás szereposztásában talán Hanna Schygulla német színésznő neve a legismertebb a közönség előtt. Faustot az osztrák Johannes Zeiler alakítja.

"Vannak filmek, amelyeken sírni lehet és nevetni, amelyek elgondolkodtatnak és olyanok, amelyek megváltoztatják az életet. A Faust ilyen" - méltatta az alkotást Darren Aronofsky amerikai zsűrielnök, aki korábban A pankrátor című filmjével nyerte el a filmfesztivál fődíját.

"Nagyon meghatódtam, rendkívül hosszú utat kellett bejárnom, hogy itt legek. Óriási az örömöm, tényleg óriási" - fogalmazott a rendező, megemlékezve arról, hogy Oroszországban gyászt tartanak a jaroszlavli légi katasztrófa halottjainak emlékére. "Boldog vagyok, hogy a film világában élhetek és hogy Európában élhetek" - jegyezte meg a rendező, aki többek közt Spanyolországban és Írországban forgatta díjnyertes alkotását.

"Goethe és az ő Faustja kulcselemei az európai kultúrának, a nyugati kultúra alapját jelentik" - fogalmazott filmje velencei bemutatója kapcsán a rendező, aki szerint a német írófejedelem minden utána jövő szerzőt megihletett, többek közt Dosztojevszkijt is.

A 60 éves Szukorov rendezését azonban több kritika is túl "komótosnak", a párbeszédeket pedig túlságosan is "elnyúlónak" találta. Az előzetes latolgatásokban a Faust egészen a fesztivál végéig nem szerepelt a végső favoritok között, a zsűri azonban ismét bizonyította: Velencében bármikor befuthat egy esélytelennek tartott film.

Beigazolódtak viszont azok a vélemények, amelyek Michael Fassbendert tartották a legjobb férfi színészek versenye legfőbb esélyesének, szombaton este a német-ír tehetség vehette át a Coppa Volpit (Volpi Kupát).

A fesztiválon nagy tetszést aratott színész Steve McQueen brit rendező Shame című filmjében nyújtott alakításáért kapta a rangos elismerést. Fassbender - akit többek közt Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című alkotásából ismerhet a közönség - egy szexőrült férfit játszik a Shame-ben.

A legjobb női főszereplő Deanie Ip (Deanie Yip) kínai színésznő lett A Simple Life című filmből. A 63 éves hongkongi művészt Keira Knighley és Kate Winslet mellett emlegették a lehetséges befutók között a Coppa Volpira.

A nemzetközi zsűri különdíjjal, Ezüst Oroszlánnal jutalmazta Emanuele Crialese filmjét, a Terraferma című olasz menekültdrámát, amelynek egyik főszerepét egy évekkel ezelőtt az olasz partoknál lezajlott menekültdráma túlélője játssza.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a meglepetés versenyfilm, a People Mountain People Sea című dráma alkotója, Caj Sang-csün (Cai Shangjun) vehette át, míg a legjobb forgatókönyvért az Alpis című görög alkotás szerzőit, Eftimisz Filipput és Jorgosz Lantimoszt díjazták.

Az operatőrök között Robbie Ryant tüntette ki a zsűri az Üvöltő szelek című filmért, míg a feltörekvő ifjú tehetségeknek járó Marcello Mastroianni-díjat a Himidzu című mangafilm két főszereplője, Szometani Sota (Shota Sometani) és Nikaida Fumi kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött."
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ