Orosz filmé az Arany Oroszlán
Dátum: 2011. szeptember 11., vasárnap, 10:21
Alekszandr Szokurov orosz rendező Faust című filmje kapta szombaton a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 68. velencei filmfesztiválon, a legjobb színész Michael Fassbender, a legjobb színésznő a kínai Deanie Ip, a legjobb rendező pedig a szintén kínai Caj Sang-csün lett.

Szokurov filmje ugyan megosztotta a kritikusokat és a közönséget, a Darren Aronofsky vezette nemzetközi zsűri mégis ezt találta a legjobbnak. Orosz alkotást eddig egyetlen alkalommal jutalmaztak Arany Oroszlánnal a világ legrégebbi filmfesztiválján, 2003-ban Andrej Zvjagincev rendező Vozvrascsenyije (Visszatérés) című műve diadalmaskodott.

Alekszandr Szokurovnak a hatalom "nagy játékosairól" szóló sorozatának a Moloch, a Taurus és A Nap című filmek után ez a negyedik darabja, amely egyben lezárása a tetralógiának. Míg Szokurov korábbi három műve valós történelmi alakok - Hitler, Lenin és Hirohito japán császár - személyét járta körül, addig a Johann Wolfgang von Goethe híres művén alapuló történet egy fiktív alakot állít középpontba.

A 2010-ben forgatott alkotás szereposztásában talán Hanna Schygulla német színésznő neve a legismertebb a közönség előtt. Faustot az osztrák Johannes Zeiler alakítja.

"Vannak filmek, amelyeken sírni lehet és nevetni, amelyek elgondolkodtatnak és olyanok, amelyek megváltoztatják az életet. A Faust ilyen" - méltatta az alkotást Darren Aronofsky amerikai zsűrielnök, aki korábban A pankrátor című filmjével nyerte el a filmfesztivál fődíját.

"Nagyon meghatódtam, rendkívül hosszú utat kellett bejárnom, hogy itt legek. Óriási az örömöm, tényleg óriási" - fogalmazott a rendező, megemlékezve arról, hogy Oroszországban gyászt tartanak a jaroszlavli légi katasztrófa halottjainak emlékére. "Boldog vagyok, hogy a film világában élhetek és hogy Európában élhetek" - jegyezte meg a rendező, aki többek közt Spanyolországban és Írországban forgatta díjnyertes alkotását.

"Goethe és az ő Faustja kulcselemei az európai kultúrának, a nyugati kultúra alapját jelentik" - fogalmazott filmje velencei bemutatója kapcsán a rendező, aki szerint a német írófejedelem minden utána jövő szerzőt megihletett, többek közt Dosztojevszkijt is.

A 60 éves Szukorov rendezését azonban több kritika is túl "komótosnak", a párbeszédeket pedig túlságosan is "elnyúlónak" találta. Az előzetes latolgatásokban a Faust egészen a fesztivál végéig nem szerepelt a végső favoritok között, a zsűri azonban ismét bizonyította: Velencében bármikor befuthat egy esélytelennek tartott film.

Beigazolódtak viszont azok a vélemények, amelyek Michael Fassbendert tartották a legjobb férfi színészek versenye legfőbb esélyesének, szombaton este a német-ír tehetség vehette át a Coppa Volpit (Volpi Kupát).

A fesztiválon nagy tetszést aratott színész Steve McQueen brit rendező Shame című filmjében nyújtott alakításáért kapta a rangos elismerést. Fassbender - akit többek közt Quentin Tarantino Becstelen brigantyk című alkotásából ismerhet a közönség - egy szexőrült férfit játszik a Shame-ben.

A legjobb női főszereplő Deanie Ip (Deanie Yip) kínai színésznő lett A Simple Life című filmből. A 63 éves hongkongi művészt Keira Knighley és Kate Winslet mellett emlegették a lehetséges befutók között a Coppa Volpira.

A nemzetközi zsűri különdíjjal, Ezüst Oroszlánnal jutalmazta Emanuele Crialese filmjét, a Terraferma című olasz menekültdrámát, amelynek egyik főszerepét egy évekkel ezelőtt az olasz partoknál lezajlott menekültdráma túlélője játssza.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán-díjat a meglepetés versenyfilm, a People Mountain People Sea című dráma alkotója, Caj Sang-csün (Cai Shangjun) vehette át, míg a legjobb forgatókönyvért az Alpis című görög alkotás szerzőit, Eftimisz Filipput és Jorgosz Lantimoszt díjazták.

Az operatőrök között Robbie Ryant tüntette ki a zsűri az Üvöltő szelek című filmért, míg a feltörekvő ifjú tehetségeknek járó Marcello Mastroianni-díjat a Himidzu című mangafilm két főszereplője, Szometani Sota (Shota Sometani) és Nikaida Fumi kapta.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„Azon a napon lettél felnőtt, amikor először nevettél egy jót – önmagadon."
Ethel Barrymore
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ