Ken Loach-é lett az Arany Pálma
Dátum: 2006. május 29., hétfő, 8:31
A brit Ken Loach The Wind That Shakes The Barley című filmjének ítélte a Von Kar-vaj kínai rendező vezette zsűri vasárnap az Arany Pálmát az 59. cannes-i filmfesztiválon.

Az elkötelezett mozikról ismert alkotó díjnyertes filmje a múlt századelõ ír függetlenségi háborújának idején játszódik. A rendezõ többször is beszélt filmjének politikai aktualitásáról, arról hogy szerinte az írekkel szemben elkövetett szörnyűségek után a brit hadsereg jelenleg Irakot szállja meg illegálisan.

A zsűri Nagydíját a francia Bruno Dumont szintén háborús filmje, a Flandres kapta. A film vidéken élõ fiatal hõse szerelmét otthon hagyva egy távoli országba indul háborúra. A rendezõ filmjét korábbi alkotásaihoz hasonlóan amatõr szereplõkkel forgatta.

A nagy esélyesként számon tartott mexikói Alejandro González Inárritu lett a legjobb rendezõ Bábel című amerikai filmjével. A magát örök száműzetésben élõ mozis cigánynak nevezõ rendezõ filmjében egy igazi amerikai párt alakít Cate Blanchett és Brad Pitt. A Korcs szerelmek és a 21 gramm rendezõjének újabb alkotása a kapcsolatteremtés képtelenségének bibliai mítoszát dolgozza fel négy nyelven három kontinensen játszódó négy párhuzamos, idõrendben egymást követõ történetben.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Pedro Almodóvar érdemelte ki Volver (Visszatérés) című filmjének történetéért. A spanyol rendezõ gyermekkorának nõi alakjait megidézõ tragikomikus alkotás valamennyi nõi szereplõje közösen vehette át a legjobb nõi alakítás díját: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo és Chus Lampreave.

A legjobb férfi alakítás díját az algériai származású francia Rachid Bouchareb Indigenes (Bennszülöttek) című filmjének férfi fõszereplõi kapták. A Franciaországban politikai dimenziót is kapott film a második világháborúban a franciák oldalán a nácizmus ellen harcoló 130 ezer észak-afrikai katona történetét dolgozza fel, amelyrõl eddig nem sokat írtak a történelemkönyvek. A film öt fõszereplõje közül négyen észak-afrikai származású francia sztárok, akik elõször játszanak gyökereikrõl szóló közös alkotásban: Jamel Debbouze, Samy Nacéri, Roschdy Zem és Sami Bouajila.

A zsűri különdíját az elsõ filmes brit Andrea Arnold Red Road című alkotásának ítélte. A rendezõnõ Wasp címû rövidfilmje tavaly Oscar-díjat kapott.

A zsűri tagjai Tim Roth, Samuel Jackson, Monica Bellucci, Helena Bonham-Carter és Zhang Ziyi színészek és Patrice Leconte, Lucrecia Martel és Elia Suleiman rendezõk voltak.

A legjobb elsõ filmek járó Arany Kamerát - amelyben Kocsis Ágnes Friss levegõ című alkotása mellett 28 elsõ film versenyzett - a román Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost? című Bukarestben játszódó alkotása nyerte el. A fiatal rendezõk műveirõl A gyermek című filmért tavaly és a Rosetta című alkotásét 1999-ben az Arany Pálmát elnyert Jean-Pierre és Luc Dardenne elnökölte tíz tagú zsűri ítélkezett.

A rövidfilmek kategóriájában a zsűri a norvég Bobbie Peers Sniffer című alkotásának ítélte az Arany Pálmát.

A cannes-i fesztiválpalotában tartott díjkiosztót követõen az 59. cannes-i filmfesztivál záróünnepségének vendégei Tony Gatlif Transylvania című filmjét tekinthették meg, amely versenyen kívül került bemutatásra. A 2004-ben Exils című alkotásért a legjobb rendezés díját elnyert cigányrendezõ egy újabb saját szerzeményeire komponált zenés szerelmi road movie-t forgatott Erdélyben, melynek dalait Palya Bea énekli.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„Kutya nehéz úgy hazudni, hogy az ember nem ismeri az igazságot."
Esterházy Péter
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ