Életműdíjak átadása a II. Alba Regia-n
Dátum: 2006. május 29., hétfő, 22:21
Életműdíjak átadásával kezdõdött meg hétfõn Székesfehérváron, a II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál; a négy kitüntetett közül ketten, a Kossuth-díjas színész, Darvas Iván és az Oscar-díjas operatõr, Zsigmond Vilmos már át is vették az elismerést.

A 81 éves Kossuth-, és Jászai- díjas, érdemes, kiváló művésznek Merskó Zsolt filmrendezõ, az világhírű amerikai produkciókban dolgozó operatõrnek pedig Szaladják István filmrendezõ adta át a fesztivál életműdíját.

Rajtuk kívül életműdíjban részesül még a fesztiválon Maurice Jarre komponista, a filmzeneszerzés kiemelkedõ egyénisége és Andrew László operatõr és író. Õk a fesztivált lezáró gálaesten veszik át az elismerést.

A Vörösmarty Színházban megrendezett nyitóünnepségen Magyarország elsõ nagyjátékfilmes versenyfesztiváljának vendégeit - köztük a nemzetközi és a hazai filmszakma több jeles képviselõjét - Warvasovszky Tihamér polgármester köszöntötte.

A díjátadásokat követõen igazi filmes csemegében volt része a közönségnek: levetítették Orson Welles London című rövidfilmjét. A 29 perces szatíra a brit nemzeti karakter degeneráltságát karikírozza szeretetteljes humorral. A vetítésen ott volt és a fesztiválon végig jelen lesz Oja Kodar, aki két évtizeden át volt Orson Welles élettársa, múzsája és alkotótársa.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek a fesztivál résztvevõi azzal az 1956 nyomában című, a Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagából válogatott összeállítással, amelynek darabjai a forradalom legelsõ napján készültek. A filmfelvételeken két operatõr, Mikó József, majd a hozzá csatlakozott Hajdu László örökítette meg a Budapest utcáin felvonuló fiatalokat.

A II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon világpremiert is láthatnak majd a nézõk. Székesfehérváron mutatják be elsõként a Könnyek völgye című, amerikai-magyar alkotást, amelynek nõi fõszerepét Gubás Gabi alakítja, rendezõje pedig a magyar származású, de az Egyesült Államokban élõ Engert Péter - mondta a fesztivál igazgatója.

A filmmustra igazi szenzációjának ígérkeznek a Cinephil elnevezésű szekció filmjei, köztük Orson Welles ismeretlen arcai című összeállítása, amely a rendezõ hét befejezetben filmjét, rövid „szösszenetét" tartalmazza. A filmeket a Müncheni Filmmúzeum adta kölcsön, és az intézmény igazgatója, Stefan Dössler személyesen hozta el a fesztiválra - tette hozzá Elekes Szentágotai Blanka.

Mint elmondta, a versenyfilmek szekciójában tizenegy mozit vetítenek le, köztük az angol Michael Winterbottom Bikatöke című alkotását, valamint a cseh Petr Zelenka Az élet felhõs oldala című filmjét. A szemle szekciói közül a Telitalálat olyan fesztiválsikereket mutat be, mint a német By by Berlusconi, a Csúcsformában szekcióban pedig sport világához kapcsolódó filmek szerepelnek.

A Route 66 összeállítás keretében az amerikai független filmgyártás alkotásait, a Tér-kép szekcióban pedig Argentína filmtermésébõl válogatott mozikat láthatnak a filmszemle résztvevõi.

Részt vesz a filmszemlén Joe Dante amerikai rendezõ, Andrew László és Zsigmond Vilmos operatõr is. Munkáikból retrospektív összeállításokat mutatnak be.

A filmszemle vetítéseire a Cinema Cityben, a Barátság Klubmoziban, a Pelikán Kamaraszínházban és Vidámparki szabadtéri színpadon kerül sor. A fesztivált lezáró gálát a Vörösmarty Színházban tartják június 3-án.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„ Vannak gonosz emberek, akik kevésbé lennének veszedelmesek, ha nem volna bennük semmi jóság."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ