Német kitüntetés Tarr Bélának
Dátum: 2011. október 13., csütörtök, 11:41
A Berlini Művészeti Akadémia Konrad Wolf-díját Tarr Béla péntek este személyesen veszi át a német fővárosban. A torinói ló című alkotást elsöprő sikerrel mutatták be Amerikában. A New York Times, a Village Voice, az indieWIRE és a Chicago Reader neves kritikusai is méltatták a legutóbbi Tarr-filmet, mely az Európa Filmdíjakért és az Oscar-díjért is versenyben van.

Magas művészeti kitüntetésben részesül Tarr Béla péntek este Berlinben. A német Művészeti Akadémia Konrad Wolf-díját idén a világhírű magyar filmrendezőnek ítélték életműve elismeréseként. A zsűri indoklásában méltatta Tarr Béla a 80-as évek óta felépített „egységes és konzekvens életművét, mely eget rengető módón reagál a ma élő ember tapasztalatira és életkörülményeire. Képalkotásával és elbeszélő módjával rendkívül sűrű filmstílust hozott létre, mely a kortárs filmművészetben egyedülálló. Filmjei a néző számára kihívást jelentenek, gondolkodásra ösztönöznek, a nézőt egy sajátos világba vezetik, radikális és látnoki minőséget mutatnak fel.”

A rangos díjat idén ítélte az Akadémia először magyar alkotónak, az elmúlt években többek között Margarethe von Trotta, Ken Loach, Volker Schlöndorff, Michael Haneke, Abbas Kiarostami és Lars von Trier vehette át.

Tarr Béla személyesen veszi át a magas rangú Konrad Wolf-díjat Berlinben.

Tarr Béla legutóbbi filmjét a hétvégén mutatta be a New York-i Filmfesztivál a Lincoln Centerben. Az 1000 főt befogadó Alice Tully Hallban megrendezett teltházas bemutatót tapsvihar és elsöprő kritikai siker fogadta. A mértékadó New York Times a filmfesztivált beharangozó mellékletének címoldalán A torinói ló című film fotóját közölte és a filmművészet kiválóságai között üdvözölte Tarrt. A legendás Village Voice a fesztivál 5 kihagyhatatlan filmje közé sorolta a Tarr-filmet és apokaliptikus mesterműnek nevezte. A független film vezető internetes fóruma, az indieWIRE merésznek, lélegzetelállítónak, hihetetlenül mesterinek és erősnek írta le A torinói ló című filmet. A Film Society of Lincoln Center filmművészeti folyóirata, a Filmcomment hasábjain Jonathan Rosenbaum háromoldalas esszében méltatta Tarr filmjét, továbbá közölte az 1970 után készült legjobb fekete-fehér filmek listáját, melyen a Sátántangó (1994) az előkelő negyedik helyet kapta meg.

A New York-i bemutatóval párhuzamosan az Egyesült Államok másik rangos filmfóruma, a chicagói filmfesztivál is műsorra tűzte A torinói ló című filmet. A Chicago Reader hasábjain Tarr aprólékos műgonddal kidolgozott látomását, bravúros atmoszférateremtését és Fred Kelemen kiváló operatőri munkáját méltatták.

A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely gyártásában. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyvet Krasznahorkai László írása alapján Krasznahorkai és Tarr írta. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A torinói ló-ban a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ