Holland-belga filmé lett az Ezüst Országalma
Dátum: 2006. június 4., vasárnap, 10:42
Holland-belga film, a Nanouk Leopold rendezte Guernsey nyerte el Székesfehérvárott a II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját, az Ezüst Országalmát; az elismerést a többi díjjal együtt a mustra szombati záró gáláján adták át a Vörösmarty Színházban.

Az öttagú nemzetközi zsűri - amelynek elnöke a világhírű operatõr, író, Andrew László volt - tizenegy film közül ítélte a legjobbnak, és tartotta méltónak a Székesfehérvár szimbólumát ábrázoló díjra a mozit.

A legjobb színésznek járó díjat a Honvágy (Homesick) című finn film fõszereplõjeként Julius Lavonen vette át Warvasovszky Tihamértól, Székesfehérvár polgármesterétõl.

A legjobb színésznõnek járó elismerést - távollétében - Annika Hallinnak ítélte a zsűri a Sara Johnsen által rendezett A tél csókja (Kissed by winter) címû norvég film fõszerepéért.

A filmkritikus zsűri külön dicséretben részesítette a Guernsey-t „az emberi kapcsolatok hiteles, õszinte ábrázolásáért, tiszta, puritán, eszköztelen vizuális nyelvezetéért." A filmkritikusok díját a Michael Winterbottom által rendezett egyesült királyságbeli Bikatöke(A Cook & bull story) kapta.

A Bikatöke címû alkotást az öttagú diákzsűri elismerõ oklevéllel díjazta. A diákok A Mester (The Master) című, Piotr Trzaskalski által rendezett mozinak ítélték a Zöld Alma-díjat.

A zárógálán vette át a fesztivál életmű-díját Andrew László és Maurice Jarre zeneszerzõ. A filmszemle életmû-díjban részesítette Darvas Iván Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes, kiváló művészt, valamint Zsigmond Vilmos világhírű amerikai produkciókban dolgozó operatõrt. Õk a nyitógálán vették át az elismerést.

A II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon több szekcióban mintegy ötven mozit vetítettek. Tizenegy versenyfilmet mutattak be, Székesfehérváron volt a magyar származású Engert Péter által rendezett, Gubás Gabi fõszereplésével készült amerikai Könnyek völgye (The valley of tears) című film világpremierje is.

A fesztivál igazi szenzációi voltak a Cinephil szekcióban vetített filmek, köztük az Orson Welles ismeretlen arcai című összeállítás, amely a rendezõ hét befejezetlen filmjét, rövid „szösszenetét" tartalmazza. A filmeket a Müncheni Filmmúzeum adta kölcsön és az intézmény igazgatója személyesen hozta el a fesztiválra.

Elkísérte az Orson Welles-összeállítást Oja Kodar, aki két évtizeden át - Welles haláláig - a rendezõ társa, múzsája, alkotótársa volt.

(MTI)

Fotó forrás: www.ariff.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ A jóságnak legyen ökle."
Jevgenyij Jevtusenko
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ