Holland-belga filmé lett az Ezüst Országalma
Dátum: 2006. június 4., vasárnap, 10:42
Holland-belga film, a Nanouk Leopold rendezte Guernsey nyerte el Székesfehérvárott a II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját, az Ezüst Országalmát; az elismerést a többi díjjal együtt a mustra szombati záró gáláján adták át a Vörösmarty Színházban.

Az öttagú nemzetközi zsűri - amelynek elnöke a világhírű operatõr, író, Andrew László volt - tizenegy film közül ítélte a legjobbnak, és tartotta méltónak a Székesfehérvár szimbólumát ábrázoló díjra a mozit.

A legjobb színésznek járó díjat a Honvágy (Homesick) című finn film fõszereplõjeként Julius Lavonen vette át Warvasovszky Tihamértól, Székesfehérvár polgármesterétõl.

A legjobb színésznõnek járó elismerést - távollétében - Annika Hallinnak ítélte a zsűri a Sara Johnsen által rendezett A tél csókja (Kissed by winter) címû norvég film fõszerepéért.

A filmkritikus zsűri külön dicséretben részesítette a Guernsey-t „az emberi kapcsolatok hiteles, õszinte ábrázolásáért, tiszta, puritán, eszköztelen vizuális nyelvezetéért." A filmkritikusok díját a Michael Winterbottom által rendezett egyesült királyságbeli Bikatöke(A Cook & bull story) kapta.

A Bikatöke címû alkotást az öttagú diákzsűri elismerõ oklevéllel díjazta. A diákok A Mester (The Master) című, Piotr Trzaskalski által rendezett mozinak ítélték a Zöld Alma-díjat.

A zárógálán vette át a fesztivál életmű-díját Andrew László és Maurice Jarre zeneszerzõ. A filmszemle életmû-díjban részesítette Darvas Iván Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes, kiváló művészt, valamint Zsigmond Vilmos világhírű amerikai produkciókban dolgozó operatõrt. Õk a nyitógálán vették át az elismerést.

A II. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon több szekcióban mintegy ötven mozit vetítettek. Tizenegy versenyfilmet mutattak be, Székesfehérváron volt a magyar származású Engert Péter által rendezett, Gubás Gabi fõszereplésével készült amerikai Könnyek völgye (The valley of tears) című film világpremierje is.

A fesztivál igazi szenzációi voltak a Cinephil szekcióban vetített filmek, köztük az Orson Welles ismeretlen arcai című összeállítás, amely a rendezõ hét befejezetlen filmjét, rövid „szösszenetét" tartalmazza. A filmeket a Müncheni Filmmúzeum adta kölcsön és az intézmény igazgatója személyesen hozta el a fesztiválra.

Elkísérte az Orson Welles-összeállítást Oja Kodar, aki két évtizeden át - Welles haláláig - a rendezõ társa, múzsája, alkotótársa volt.

(MTI)

Fotó forrás: www.ariff.hu
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk, az, hogy változik."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ