Tarr Béla mozija is jelölt az Európai Filmdíjra
Dátum: 2011. december 2., péntek, 10:45
Szombaton adják át az Európai Filmdíjakat Berlinben. Tarr Béla alkotása, A torinói ló három kategóriában kapott jelölést.

Az európai Oscar-díjként is emlegetett elismerést 17 kategóriában osztják ki, a díjátadó minden második évben tér vissza Berlinbe, az Európai Filmakadémia otthonába, egyébként a kontinens más-más városában tartják. Tavaly Észtország fővárosa, Tallinn adott otthont a rendezvénynek, a legjobb film díját Roman Polanski műve, a Szellemíró kapta.

Idén az est házigazdája Anke Engelke német komika, az esemény helyszíne a híres Potsdamer Platz közvetlen közelében fekvő Tempodrom lesz.

A díjakról az Európai Filmakadémia mintegy 2500 tagja dönt. Az elismerést az Oscar-díj mintáját követve hívták életre. Az akadémia 1988-ban alakult, elnöke 1996 óta Wim Wenders német rendező, aki Ingmar Bergman helyébe lépett.

A díjazottakat az első években Félix-trófeával, Markus Lüpetz művész munkájával jutalmazták. A kezében galambot tartó férfialak helyét 1997-ben egy hosszú hajú szépség vette át, Európát jelképező csillagokkal a ruháján. A brit Theo Fennell nőalakja büszkén emeli magasba a tekintetét, amely a távolba irányul - csakúgy mint az Oscar-szobrocska.

Idén Tarr Béla A torinói ló című filmjét a legjobb rendezőnek, a legjobb operatőrnek (Fred Kelemen), valamint a legjobb filmzenéért (Víg Mihály) járó Európai Filmdíjra is jelölték. Tarr Béla egy korábbi alkotása, a Kárhozat 1988-ban volt a jelöltek mezőnyében.

Magyar alkotásokat már több alaklommal jelöltek az elismerésre: tavaly Szimler Bálint rövidfilmje szerepelt az esélyesek között, 2008-ban Mundruczó Kornél Delta című moziját, Ágh Márton látványtervezőt jelölték a Prix d'Excellence nevű díjra. Ugyanabban az évben Nemes Jeles László alkotása, a Türelem szerepelt a legjobb rövidfilmek között.

Legutóbb Kenyeres Bálint vehetett át díjat, a Before Dawn a legjobb rövidfilm lett 2006-ban. Akkor Kocsis Ágnes Friss levegő című munkája jelölést kapott a legjobb elsőfilmnek járó European Discovery-díjra. 2005-ben Szabó István a Csodálatos Júlia című alkotással a legjobb európai rendezőnek járó Jameson közönségdíj jelöltje volt, Cakó Ferenc Randevú című filmje pedig a rövidfilmek jelöltjei között szerepelt. Abban az évben Pados Gyulát jelölték a legjobb operatőrnek járó elismerésre a Sorstalanság című filmben végzett munkájáért.

2004-ben Antal Nimródot a legjobb rendező díjára jelölték a Kontrollért, előtte két évvel Pálfi György a Hukkle című filmmel elnyerte a legjobb európai elsőfilmnek járó Fassbinder-díjat. 2002-ben Péterffy Zsófia művét, a Kalózok szeretőjét a rövidfilm, Mundruczó Kornél Szép napok című alkotását a legjobb elsőfilm díjára jelölték. Egy évvel korábban Gothár Péter volt esélyes a legjobb rendezőnek járó díjra a Paszport című filmjéért, a mű operatőrét, Babos Tamást is jelölték. 2000-ben Gyarmathy Lívia elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat A mi gólyánk című filmjével.

1994-ben Szász János Woyzeck című alkotása a legjobb fiatal európai filmnek járó Félix-díjjal gazdagodott, 1992-ben Szabó Istváné lett a legjobb európai forgatókönyv díja az Édes Emma, drága Böbe szkriptjéért.

A legtöbb jelölést magyar filmek közül Bereményi Géza műve, az Eldorádó kapta 1989–ben. A művész elnyerte a legjobb rendező díját, az alkotást jelölték a legjobb európai film Félix-díjára, Kardos Sándort a legjobb operatőr, Darvas Ferencet a legjobb zeneszerző, Bereményi Gézát a legjobb forgatókönyv, Eperjes Károlyt pedig a legjobb színész díjára.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
 
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ