Isabelle Huppert és Benicio Del Toro a Kusturica-filmfesztiválon
Dátum: 2011. december 29., csütörtök, 9:06
Isabelle Huppert francia filmsztár, Benicio Del Toro Oscar-díjas amerikai filmszínész, a belga rendezőpár, a Dardenne-testvérek és Asghar Farhadi iráni rendező, az idei Berlinale Arany Medve-díjasa lesznek az ötödik Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztivál (2012. január 17-23.) kiemelt vendégei.

Emir Kusturica többszörös fesztiváldíjas szerb filmrendező, a Mokra Gora hegységben, Belgrádtól 250 kilométerre délkeletre fölépített autentikus hegyi faluban alapította meg saját fesztiválját, amelyre már ötödik éve világhírű színészeket és rendezőket hív meg.

A Macskajaj rendezője belgrádi sajtóértekezletén elmondta, hogy

retrospektív vetítéseket tartanak és bemutatják a mozi két ikonikus figurájának filmjeit. Kim Ki-duc dél-koreai és Nuri Bilge Ceylan török filmrendező alkotásai közül látható lesz a 2010-ben forgatott Arirang című dél-koreai dokumentumfilm és a török rendezőtől a Once Upon a Time in Anatolia című mozi, amely idén a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta. Emellett a két rendezőnagyság workshopokat tart a fiatal szerb rendezőhallgatóknak.

Kusturica arról is beszélt, hogy 300 film, köztük 20 fiatal rendező munkája indul a versenyben az Arany, Ezüst és Bronz Tojásért. A nemzetközi zsűri elnöke Leila Hatami iráni színésznő lesz, aki a Nader és Simin - Egy elválás története című filmben nyújtott alakításáért Ezüst Medvét kapott az idei Berlinalén. A zsűri tagja lesz a kitüntetett film rendezője, Asghar Farhadi, Pierre Edelman francia producer és Zoran Cvijanovic szerb színész és producer is.

Belgium, Nagy-Britannia , Észtország, Olaszország, Kanada, Kirgizisztán, Macedónia, Mexikó, Németország, Lengyelország Portugália, Oroszország, az Egyesült Államok, Szerbia, Franciaország és Spanyolország filmesei képviseltetik magukat a Kustendorf fesztiválon.

A zenei programról újságírók megtudták, hogy föllép Palagaj Oroszországból, a Rosenberg Trió Hollandiából, a Stribor és Trovaci együttes Szerbiából, Adam Stinga Moldovából, a Sonido Gallo Negro együttes Mexikóból, valamint a Magyaroszágon is jól ismert Boban és Marko Markovic zenekar.

A fesztiválra 20 külföldi és 15 szerb újságíró akkreditáltatta magát és elmegy a fesztiválra a szerb kulturális miniszter, mert úgy tartja, hogy a program koncepciózus és minőségi.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ