A torinói ló nyert Palms Springsben
Dátum: 2012. január 17., kedd, 7:25
Tarr Béla A torinói ló című alkotása nyerte el a 23. Palm Spring-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) az év legjobb idegen nyelvű filmalkotásának járó díját - közölte internetes kiadásában a Movie City News.

Január 5. és 16. között megrendezett fesztiválon 73 országból nevezett 188 filmet néztek meg, köztük 40-et az idei Oscar-díjra jelölt 63 idegen nyelvű alkotásból. A zsűri indoklása szerint Tarr Béla filmje az elismerést "szigorának ereje és a víziójához iránti radikális elkötelezettsége" miatt érdemelte ki.

A Mercedes-Benz-közönségdíjat az elbeszélő játékfilm kategóriában a kanadai Ken Scott Starbuck című filmje kapta, a dokumentumfilmeknél a nézői elismerésen és az ezzel járó John Kennedy-szoborban két amerikai alkotás, a Judy Chaikin rendezte The Girls in the Band, valamint Bobbi Birleffii és Beverly Kopf által jegyzett Wish Me Away kapta.

A FIPRESCI legjobb férfi főszerelőnek járó díját Matthias Schoenaerts kapta a Michaël R. Roskam rendezte, Bikafej című belga filmben nyújtott alakításáért. A legjobb női színésznek járó elismerést a vasárnap Beverly Hillsben Golden Globe-bal jutalmazott iráni alkotás, az Asghar Farhadi által filmvászonra vitt Nader és Simin - Egy elválás története női szereplői - Leila Hatami, Szareh Bajat és Sarina Farhadi - kapták.

Az elsőfilmesek Új Hangok/Új Víziók díjával a szlovák Zuzana Liová Ház című alkotását ismerték el, amelynek főszereplője Bárdos Judit szlovákiai magyar színésznő.

A John Schlesinger-díjat a mexikói Tatiana Huezo Sanchez El lugar más pequeno (A legkisebb hely) című filmje, a HP Határok Áthidalása elismerést pedig az olasz Emanuele Crialese rendezte Terraferma (Szárazföld) nyerte.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ ...van számomra valami mélységesen megható az óriási embertömegekben, amelyek azok irányítását követik, akik nem hisznek az emberiségben"
Whitman
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ