Tucatnyi világpremier Karlovy Varyban
Dátum: 2006. június 15., csütörtök, 14:24
Több, mint 230 egész estét betöltõ játékfilmet és dokumentum filmet láthatnak majd az érdeklõdõk a 41. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

Kelet-Európa egyetlen A osztályú filmfesztiválját június 30. és július 8. között tartják a világhírű nyugat-csehországi fürdõvárosban 15 film világ-, és 39 alkotás európai premierjével - közölték csütörtökön a rendezõk.

A fesztivált az idén Kim Ki-duk neves dél-koreai rendezõ Idõ című alkotása nyitja meg. Kim Ki-duk a hírek szerint személyesen is részt vesz a bemutatón. A világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásért hárman kapnak életműdíjat: Jan Nemec, a neves cseh rendezõ és forgatókönyvíró a megnyitón, míg Robert Shaye, a Gyűrűk ura című film rendezõje, valamint Andy Garcia színész és rendezõ a záróünnepségen veheti át a Kristályglóbuszt.

A versenyfilmek szekciójában 15 filmet mutatnak be, amelyek közül hat világpremier lesz - jelentette be Eva Zaoralová, a fesztivál művészeti igazgatója. A versenyfilmek kétharmada európai alkotás, s a korábbi évekhez képest az idén több a skandináv film. „Kitűnõ norvég, finn és svéd alkotásokat láthatunk" - jegyezte meg Zaoralová. A versenykategória nyertesének a Kristályglóbuszon kívül 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A filmvilág egykori nagyjainak szentelt Retrospektíva szekcióban egyebek között bemutatják a száz éve született John Huston amerikai rendezõ hat alkotását.

A nézõk ugyancsak láthatják Pedro Almodóvar híres spanyol rendezõ Volver címû legújabb filmjét, amely Cannes-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat.

A nemzetközi zsűri elnöke Zoran Paskaljevic, neves szerb filmes lesz, aki a prágai filmakadémián szerzett diplomát.

A fesztivál idején már hagyományosan a filmvilág számos csillaga és ismert személyisége látogat el a nyugat-csehországi fürdõvárosba, ahol egykoron Arany János is kúráltatta magát. A már említett Kim Ki-dukon kívül Karlovy Varyba látogat Luc Besson francia rendezõ és producer, aki a hivatalos világpremier elõtt személyesen fogja bemutatni Angel-A című alkotását, az amerikai Terry Gilliam A táj című filmet hozza el, Andy García, a kubai származású hollywoodi filmsztár pedig Lost City című filmjének bemutatóján jelenik majd meg.

Karlovy Varyban az idén három magyar alkotást mutatnak be, kevesebbet, mint az elmúlt években. A versenyfilmek szekciójába ezúttal egyetlen magyar film sem kapott meghívást. A Nyugattól Keletre című szekcióban Hajdu Szabolcs Fehér tenyér címû filmjét láthatja a közönség, míg Pálfi György Taxidermia című második játékfilmjét a Más szempont elnevezésű szekcióban mutatják be. Kocsis Ágnes Friss levegõ című alkotása a Variety című amerikai szaklap kritikusainak választottjaként kapott meghívást a fesztiválra. A filmbemutatókon, amelyeket általában közönségtalálkozó követ, jelen lesznek a magyar filmek alkotói is.

A 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál költségvetése 115 millió korona körül van, ami nagyjából egymilliárd forintnak megfelelõ összeg. A pénz egynegyedét a cseh állam és Karlovy Vary városa, a többi részét támogatók sora biztosítja.

(MTI-Panoráma - Kokes János, Prága)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„Nem fog vízbe fúlni, akit az istenek kötélre szántak."
magyar közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ