Karlovy Varyban megnyílt a 41. nemzetközi filmfesztivál
Dátum: 2006. június 30., péntek, 19:02
Kim Ki Duk, a neves dél-koreai rendező Idő című alkotásának világpremierjével pénteken este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban ünnepélyesen megnyílt a 41. nemzetközi filmfesztivál.

A színes ünnepi megnyitón, amelyen Kim Ki Duk személyesen is részt vett, megjelent a cseh társadalmi és politikai élet számos ismert személyisége, köztük Václav Klaus államfõ, illetve Václav Havel exállamfõ színésznõ feleségével, Dagmarral.

A világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásért Andy Garcia kubai származású hollywoody színész és rendezõ Kristályglóbuszt vett át. A záróünnepségen hasonló kitüntetésben részesül Jan Nemec neves cseh rendezõ és forgatókönyvíró, valamint Robert Shaye, A gyűrűk ura című film rendezõje.

A megnyitó elõtt az esõs idõ ellenére is a filmsztárok és a neves vendégek hintókon és nyitott limuzinokban kocsikáztak végig a világhírű fürdõváros sétányán, ahol az érdeklõdõk és a turisták százai tapssal, virágokkal köszöntötték õket. A rendezvénynek helyt adó Thermal szálló elõtti vörös szõnyeggel borított teret teljes egészében betöltötte a filmrajongók népes tábora.

Kelet-Európa egyetlen A kategóriájú filmfesztiváljának kilenc napja alatt több mint 230 filmet láthatnak az érdeklõdõk. A mintegy 130 ezer belépõjegy döntõ többsége már elõvételben elkelt. A fesztiválon lesz 15 film világ- és 39 alkotás európai premierje - közölték korábban a rendezõk.

A versenyfilmek szekciójában 15 filmet mutatnak be, amelyek közül hat világpremier lesz. Magyar alkotás ezúttal nem került be a válogatásba. A versenykategória nyertesének a Kristályglóbuszon kívül 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A nemzetközi zsűri elnöke Zoran Paskaljevic neves szerb filmes lesz. Paskaljevic a prágai filmakadémián szerzett diplomát.

Karlovy Varyban az idén három magyar alkotást mutatnak be, kevesebbet, mint az elmúlt években. A Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét láthatja a közönség, míg Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia, a Más szempont elnevezésű szekcióban kerül bemutatásra. Kocsis Ágnes Friss levegõ című alkotása a Variety című amerikai szaklap kritikusainak választottjaként kapott meghívást a fesztiválra. A filmbemutatókon, amelyeket általában közönségtalálkozó követ, jelen lesznek a magyar filmek alkotói is.

A 41. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál költségvetése 115 millió korona körül van, ami nagyjából egymilliárd forintnak megfelelõ összeg. A pénz egynegyedét a cseh állam és Karlovy Vary városa biztosította, míg a többit a támogatóktól szerezték a rendezõk.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ A kitüntetés olyan, mint a bomba; felülről dobják, oszt vagy hülyét ér, vagy ártatlant."
Őze Lajos
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ