Amerikai alkotásé a nagydíj Karlovy Varyban
Dátum: 2006. július 8., szombat, 23:55
A Sherrybaby című, Laurie Collyer rendezte amerikai film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az idei 41. nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt. A fődíjjal együtt 20 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A Goran Paskaljevic neves belgrádi rendező elnöklete alatt működõ nemzetközi zsűri által a legjobbnak minõsített alkotás, amely Laurie Collyer rendezõnõ első filmje, egy börtönbõl szabadult volt kábítószeres nõrõl szól, aki hároméves távollét után megpróbálja felvenni a kapcsolatot a megszületése óta nem látott kislányával. A fõszerepet játszó Maggie Gyllenhaal megkapta a legjobb nõi alakításért járó díjat.

Magyar alkotás az idén a versenyfilmek kategóriájában nem szerepelt. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje, amely a Nyugattól Keletre szekcióban került bemutatásra, viszont a rendezésért rendkívüli elismerést kapott a zsűritõl.

A nemzetközi filmfesztivál ünnepélyes díjkiosztásán jelen volt Jirí Paroubek cseh miniszterelnök, valamint Václav Havel volt államfõ is, színésznõ feleségével, Dagmarral.

A versenyfilmek kategóriájában a cseh Jan Hrebejk Gyönyörűség bajban, valamint Ivan Cserkelov és Vaszil Zsivkov bolgár-német filmesek Karácsonyfa című alkotását különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A dokumentumfilmek kategóriájában a Kristályglóbuszt, amellyel ebben az esetben 5000 dollár jár, Andreas Horvath osztrák rendezö Views of Retired Night Porter című alkotása kapta.

A fesztivál záróestjén a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért Kristályglóbuszt vett át Jan Nemec neves cseh rendezõ és forgatókönyvíró, valamint Robert Shaye, A gyűrűk ura című film rendezõje. A megnyitón ugyanilyen kitüntetésben részesült Andy Garcia kubai származású hollywoodi színész és rendezõ.

Kelet-Európa egyetlen A kategóriájű filmfesztiváljának kilenc napja alatt majdnem 450 filmelõadást láthattak az érdeklõdõk. A filmeket több, mint 135 ezer nézõ tekintette meg. A fesztiválon volt 15 film világ- és 39 alkotás európai premierje.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
 
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

Aforizmák
„A kételkedés a bölcsesség kezdete."
René Descartes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ