Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Kultiplexben
Dátum: 2006. július 31., hétfő, 17:51
2006. augusztus 4-8. között másodszor kerül megrendezésre a BUSHO – Budapest Short – Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Kultiplex Moziban. A rendezvényre közel 20 országból érkeztek alkotások, és a négy nap alatt 14 órányi versenyfilm kerül vetítésre.

Azok a filmek, amik valamilyen szempontból nem feleltek meg a versenykiírásnak, vagy a szervezőkből álló előzsűri nem válogatta versenybe, információs vetítés keretében kerülnek a közönség elé a Kultiplex kistermében.

A tavalyi év sikerétől felbátorodva idén sokkal több magyar nevezőnk volt, de nemcsak itthon, hanem nemzetközi viszonylatban is nagyobb érdeklődés mutatkozott a nevezők részéről. A legtöbb alkotás Németországból érkezett, de több lengyel, holland, ausztrál, szlovén, cseh, és angol kisfilm is megmérettetik.

Több tavalyi díjazott film alkotója idén is versenybe szállt, úgy mint például Lehoczky Tamás, aki tavaly az Ez itt én vagyok című macskatehetség-kutató filmjével lopta be magát a nézők és a zsűri szívébe, most pedig A macskásember 3-mal próbál szintén elszórakoztatni, de többek közt idén is nevezett a holland Mathijs Gejskes 50 cents című ötpercesével, akinek tavalyi Stop című filmje a fesztivál legjobbjai közé került. A fesztivál fődíjasa tavaly a Dési-Móray szerzőpáros A 639. baba című sci-fi rövidfilm volt, melyet a BUSHO fesztiválon láthatott először a nagyközönség.

Augusztus 4-én 18:30-tól kerül sor a fesztivál megnyitójára, ahol a tavalyi év díjazott filmjeiből hármat levetítünk a közönségnek bemelegítésként. A Stop, a Gold és a Backwards Boy című filmek a közönséget és a zsűrit egyaránt megérintette.

A fesztiválon amatőr ötletzuhatagoktól zseniális profi szkeccsekig minden megtalálható, az öt tagú nemzetközi zsűrinek és a szintén öt tagú diákzsűrinek nem lesz egyszerű dolga. A nemzetközi zsűri magyar tagja Groó Diána filmrendezőnő, aki örömmel vállalta a négynapos zsűrizést. A további zsűritagok közül kettő már tavaly is részt vett, tehát a fesztivál után, ha bárkit érdekel, el tudják mondani a mezőny színvonaláról véleményüket. ©árka Rousavá, a Brno16 fesztivál munkatársa és Wolfgang Leis tehát visszatérő zsűritagok. Vera Szepesvari (a neve megtévesztő: nem tud magyarul) Londonból érkezik, és mint a Future Shorts magyarországi képviselője zsűrizik a BUSHO-n, valamint Richard Wagner, filmanimációs szakember, aki Kanadából érkezik hozzánk rövidfilmeket zsűrizni.

A versenyfilmek mellett a fesztivál alatt egyéb fesztiválok, és filmes iskolák Best Of válogatásait tekinthetjük meg. Úgy, mint a Brno-i rövidfilm fesztivál legjobbjai, válogatás a Mediavawe legsikeresebb filmjeiből, a Future Shorts összeállítása, vagy a Nisimasa Workshop filmjei. Bár elsősorban rövidfilmes mustráról van szó, a négy nap minden estéjén egy-egy magyar nagyjátékfilm is vetítésre kerül: a Kész cirkusz, Csoda Krakkóban, Zsiguli és a Másik ember iránti féltés diadala. A nagyfilmek után pedig minden este koncertek zárják a napokat: Megyabass Group, Ez a divat, Erik Sumo Band feat. Kiss Erzsi és Abszolút Hallás.

7-én, hétfőn este 21:30-kor kerül sor a díjkiosztó ünnepségre, amikor kiderül, melyek voltak az idei év legjobbjai, és 8-án délelőtt 10-kor a fesztivál záróakkordjaként ezeket a filmeket egymás után levetítjük a közönségnek még egyszer.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
 
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
Aforizmák
„ Mindenki a maga baklövéseit nevezi tapasztalatnak."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ