Emmy-díj előzetes
Dátum: 2006. agusztus 25., péntek, 13:39
Augusztus 27-én Los Angelesben 58. alkalommal adják át a televíziós Oscar-díjnak is nevezett Emmy-díjakat. A díjakat amerikai televíziós produkciók kaphatják, a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája ítéli oda, szavazni csak a 13 ezer tag jogosult, és mindenki csak saját művészeti szekciójában.

A kitüntetéssel a legjobb sorozatokat és szereplőiket jutalmazzák minden évben, dráma, illetve vígjáték kategóriában. Az utóbbi években az úgynevezett televíziós minisorozatokat és szereplőiket is díjazzák, csakúgy, mint a televíziós sugárzásra készített „mozifilmeket". Minden kategóriában a legjobb alkotásra, a legjobb női és férfi szereplőre, illetve epizodistára, a legjobb rendezőre és íróra is szavaznak.

A díjazott kategóriák száma miatt az Akadémia két részben adja át a díjakat, így 27-én a reflektorfényben álló kategóriák és jelöltek szerepelnek a repertoáron. (Az úgynevezett kreatív Emmy-díjak átadására augusztus 19-én került sor.) A vasárnap esti gála házigazdája az NBC csatorna egyik neves arca, a stand-up comedy műfaj neves képviselője, Conan O'Brien lesz.

A vasárnap esti díjátadón igen neves jelöltek reménykedhetnek abban, hogy a két kilót nyomó szobrocskával a hónuk alatt térhetnek haza. A legjobb drámai sorozat jelöltjei - amelyek mindegyikét nyomon követhetik a magyar nézők is - a Dr. House, a Grace klinika, a Maffiózók, a 24, valamint Az elnök emberei.

A drámai sorozatban nyújtott legjobb női főszereplő kategória jelöltjei: Geena Davis (Commander in Chief), Frances Conroy (Sírhant művek), a magyar származású Mariska Hargitay (Esküdt ellenségek), Allison Janney (Az elnök emberei) és Kyra Sedgwick. Ugyanennek a kategóriának a férfi jelöltjei között szerepel Peter Krause (Sírhant művek), Dennis Leary (Ments meg), Martin Sheen (Az elnök emberei), Kiefer Sutherland (24), valamint Christopher Meloni (Esküdt ellenségek).

Nagy verseny várható a minisorozatokban vagy tv-filmben nyújtott legjobb női alakítás kategóriájában, ahol Gillian Anderson (Bleak House), Kathy Bates (Ambulance Girl), Anette Bening (Mrs. Harris), Judy Davis (A Little Thing Called Murder) és Helen Mirren (a már itthon is vetített Erzsébet című filmből) szállnak versenybe a díjért.

Eredményes estét zárhat a Sutherland família, mert a 24 című sorozat főszereplője, Kiefer mellett apja Donald Sutherland is gazdagodhat egy trófeával - mégpedig a minisorozatban vagy tv-filmben nyújtott legjobb férfi alakítás kategóriájában. A jelöltek között van még többek közt Ben Kingsley (Mrs. Harris), valamint a II. János Pál pápa életéről szóló film főszereplője, John Voight is.

Díjazzák a valóságshow-kat is, a kategória jelöltjei között a Szombat esti láz amerikai változata, a Dancing With The Stars, a Survivor, és az itthon szintén vetített Amazing Race is szerepelnek.

A vígjátékok férfi főszereplő szekciójában a magyar tévék által is vetített Monk, a flúgos nyomozót megformáló Tony Shaloub, a Férjek gyöngyéből ismert Kevin James versenyez olyan nagy sikerű sorozatok főszereplőivel, mint a The Office, vagy a Charlie Sheennel készülő Two and a Half Men. A kategória női jelöltjei között van Debra Messing (Will és Grace), a Jóbarátok után új sorozattal visszatérő Lisa Kudrow (The Comeback), valamint Az elnök embereiből is ismert Stockard Channing (Out of Practice).

Az atomot magasba tartó szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocskát (amelyet Louis McManus mérnök mintázott meg feleségéről) a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban adják át, élő (pontosabban a kellemetlen helyzetek elkerülése végett pár perccel csúsztatott) adásban. Az Emmy szobrocska szárnyai a művészetet, míg az atom az elektronika tudományát jelképezi. A rézből, nikkelből, ezüstből és aranyból készülő szobrokat egy kansasi cég készíti el, és bár a jelöltek száma állandó, az esetleges többes győztesek miatt mindig van „ráhagyás". Érdekesség, hogy a szobrászok kesztyűben dolgoznak, hogy ne hagyjanak ujjnyomatot rajta.

Az Emmy-díjnak magyar kitüntetettjei is vannak, 1993-ban az HBO mozicsatorna megbízásából készült Sztálin című filmet jutalmazták megosztott Emmy-díjjal, a művet fényképező Oscar-díjas Zsigmond Vilmos pedig elnyerte a legkiválóbb operatőrt megillető elismerést. 1996-ban díjazták Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt a Raszputyin című alkotásban nyújtott teljesítményéért. (Ragályit 2001-ben ismét jelölték az Anne Frank fényképezéséért.)

Az ősz folyamán átadják a Nemzetközi Emmy-díjakat is, de létezik már a sport-, a zenei és a spanyol nyelvű produkciókat jutalmazó Emmy-díj is.

(MTI-Panoráma - Pietsch Judit, Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Aforizmák
„ Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk, az, hogy változik."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ