Megnyílt a 63. Velencei Filmfesztivál
Dátum: 2006. agusztus 30., szerda, 22:20
Brian de Palma rendező megtörtént bűnügyet feldolgozó krimijével, a James Ellroy bestsellere alapján készült The Black Dahliával (A fekete dália) nyílt meg szerda este a 63. Velencei Filmfesztivál, amelyen két magyar alkotás is versenybe száll.
A Mostra történetében elsõ ízben jelentõs, egyórás késéssel érkeztek a helyszínre a leginkább várt sztárok, a The Black Dahlia stábjának tagjai. Isabella Ferrari, az est háziasszony egy ideig húzta az idõt, végül kénytelen volt a várva várt filmcsillagok nélkül megkezdeni a nyitógálát.

A versenyszekcióban 21 nagyjátékfilmet felvonultató fesztivál nyitóalkotása valós történet alapján készült, egy máig megoldatlan 1947-es Los Angeles-i gyilkosság történetét dolgozza fel a film noir modorában olyan sztárok fõszereplésével, mint Scarlett Johansson, valamint a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank és Josh Hartnett. A cím egy fiatal kezdõ színésznõ, Elizabeth Short művésznevére utal. A lány holttestére brutálisan megcsonkított állapotban találtak rá, s az eset megrázta a Los Angeles-i közvéleményt.

Nagy várakozás övezi Emilio Estevez Robert Kennedy - a szintén gyilkosság áldozatává vált John F. Kennedy amerikai elnök öccse - 1968-as meggyilkolását feldolgozó Bobby címû filmjét, akárcsak Stephen Frears művét, a The Queent.

Paul Verhoeven a Zwartboek, Alain Resnais Private Fears in Public Places, Alfonso Cuarón pedig Children of man című filmjével szerepel a fesztiválon.

Nemes Gyula Egyetleneim című diplomafilmje a kritikusok díjáért és a legjobb elsõfilmesnek járó díjért is indul. Czakó Ferenc Levelek című alkotása az animációs filmek mezõnyében szerepel.

Versenyen kívül vetítik Douglas McGrath Truman Capote életérõl készül filmjét. Az Infamous szereplõgárdája olyan sztárokat sorakoztat fel, mint Sandra Bullock, Daniel Craig és Gwyneth Paltrow. Szintén versenyen kívül indul Oliver Stone filmje, a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeket feldolgozó World Trade Center.

A zsűri elnöke idén Catherine Deneuve, aki 1967-ben mutatkozott be elõször Velencében, Luis Bunuel klasszikusában, az Arany Oroszlánnal jutalmazott A nap szépében.

A fesztivál idén David Lynchet részesíti életműdíjban. Lynch sem jött üres kézzel a lagúnák városába, itt mutatja be új filmjét, az Inland Empire-t.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„ A te szabadságod ott ér véget, ahol az én orrom kezdődik"
Angol közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ