Nemzetközi képzőművészeti filmszemle Szolnokon
Dátum: 2006. szeptember 6., szerda, 15:27
Huszonöt országból érkezett alkotások láthatók a Szolnokon szeptember 27-30. között tartandó nemzetközi képzőművészeti filmszemlén, amelyet minden eddiginél kevesebb pénzbõl rendeznek meg az art moziként működõ, felújított Tisza filmszínházban - jelentették be a szervezők az esemény leendõ helyszínén szerdán tartott sajtótájékoztatón.

A vetítésre kerülõ művek a képzõmûvészeti alkotások filmes eszközökkel történõ bemutatására, újra értelmezésére vállalkoznak, illetve egy vagy több képzõművész illetve művészeti csoport életét, annak egyes szakaszait örökítették meg - mondta el a Demeter István, a fesztivál igazgatója. Mint hozzátette: itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzõművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel, valamint a képzõművészet valamely eszközének felhasználásával születtek.

A fesztivál igazgató jelezte: a rendezvény megtartásához minden korábbinál kevesebb anyagi támogatást kaptak, és elõször fordult elõ, hogy a kulturális tárca és Szolnok önkormányzata egyetlen fillért se adott. Pedig a fesztivál létrehozását annak idején város kezdeményezte, és sikeres rajtja után nemzetközivé bõvítésére pedig a szakminisztérium kérte - jegyezte meg.

Demeter István újságíró kérdésre azt válaszolta, hogy a tárca költségvetési okok miatt nem tudta támogatni a filmszemlét, Szolnok önkormányzata pedig nem tervezte be idei költségvetésébe ezt a tételt.

A négy napos program kísérõ rendezvénye lesz egy kerek asztal beszélgetés a képzõművészet mai helyzetérõl, megrendezik a ARTicum nemzetközi képzõművészeti biennálét, és közszemlére teszik a szolnoki művésztelep alkotótáborában frissen készült műveket.

A képzõművészeti filmfesztivál idején a szolnoki mozi részese lesz egy másik, a Visegrád Feszt - Visegrád Kovbojz Menni Európa című filmfesztiválnak is, amelyen a visegrádi országokban forgatott játékfilmeket láthat a közönség.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Hazának mindig akkor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül."
Friedrich Dürrenmatt
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ