Egy Kína elleni kínai film nyert Velencében
Dátum: 2006. szeptember 10., vasárnap, 12:12
Meglepetést okozott a 63. velencei filmfesztivál Catherine Deneuve vezette zsűrijének döntése, amellyel szombaton Csia Csang-ko (Jia Zhangke) 36 éves kínai filmrendező Sanxia Haoren (Still life) címmel bemutatott filmjét jutalmazta az Arany Oroszlánnal, a fesztivál nagydíjával.

Ezzel - állapította meg az AFP - a zsűri hű maradt a fesztivál hagyományához, a gondolatszabadság melletti politikai elkötelezettséghez. Maga a közönség némi zavarral fogadta a filmet, amelyet a legtöbben csak az eredményhirdetés utáni vetítésen láttak. (A díjazott alkotás az utolsó pillanatban került a fesztivál mezõnyébe, a szemle végén mutatták be, kevesen tudtak róla.) A film, amely a fiatal, független kínai rendezõ harmadik műve, a jangcei Három Szoros erõmű építésekor elárasztott egyik kis kínai falu történetének megható krónikája, két fõhõse partnerét keresi az áttelepítettek tömegében.

A világ legnagyobb vízierõművének felépítésekor elárasztott területrõl több mint egymillió embert kellett átköltöztetni. Kezében az Arany Oroszlánnal, Csia Csang-ko elmondta: azt akarta bemutatni, milyen óriási megrázkódtatásokat okoz a páratlanul gyors kínai gazdasági fejlõdés a társadalom legszegényebb rétegei számára. Csia filmjeit Kínában ritkán vetítik, mivel a hivatalos stúdiókon kívül dolgozik. A vasárnapi La Stampa egyenesen azt írta, hogy egy „Kína elleni kínai film" nyert Velencében. A Corriere della Sera szerint a zsűri döntése „zavart kelt", miközben Róma is - Velencével vetélkedõ - filmfesztivált szervez.

Olasz sajtóértesülések szerint a zsûri maga is megoszlott, 4:3 arányban állt ki a film mellett és szombaton külön ülést tartott ezért - ám Catherine Deneuve a díjkiosztáson határozottan megvédte azt, hogy nem kötöttek kompromisszumot.
– Nagyon meghatott, nagyon meglepett, nagyon megrázott ez a film - hangoztatta, a nagyobb nyomaték kedvéért olaszul.

A zsűri elkötelezettségét tükrözte a csádi Mahamat-Saleh Haroun Darratt című filmjének juttatott különdíj is - a film a háborús bűnök és a megbocsátás témáját dolgozza fel egyszerű eszközökkel, de humanista üzenettel. Egy Atim nevű fiatalról szóló megható történet: arról, hogy milyen drámát él át, amikor nagyapja elküldi, álljon bosszút azon a férfin, aki megölte apját.

Tiszteletlen és politikai jellegű Stephen Fears filmje, a The Queen is, amely a brit monarchia vitriolos portréja, s két díjat is kapott: a legjobb nõi alakításért és a legjobb forgatókönyvért.

A fesztivál Horizontok szekciójában a nyertes az amerikai Spike Lee által a New Orleans nagy részét elpusztító 2005-ös Katrina hurrikánról készített négyórás dokumentumfilm lett, amelynek egyes részletei Bush elnök elleni pamfletnek tűnnek.

Ben Affleck legjobb férfi szereplõként elnyert díja szintén sokakban keltett meglepetést, a Hollywoodland sztárját kevesen tartották esélyesnek.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ