Varsói díjeső a Sorstalanságnak
Dátum: 2005. november 3., csütörtök, 11:38
A varsói zsidó filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte Koltai Lajos Sorstalanság című filmje.

A magyar mozikban is nagy sikerrel játszott film díjakkal övezett nemzetközi fesztiválkörútjának legutóbbi állomása Varsó volt. A Sorstalanság a zsidó témájú moziknak szentelt fesztivál 80 versenyfilmje között kelt versenyre és a fesztivál négy legfontosabb díját nyerte el.

Az alkotások Dániától Szenegálig, a világ minden tájáról érkeztek Varsóba. A John Daly elnökölte nemzetközi zsűri a fesztivál nagydíja mellett Kertész Imrét a legjobb forgatókönyvért járó, Nagy Marcellt a legjobb színészt illető és Pados Gyulát a legjobb operatőri, a Dávid Kamera díjával tüntette ki. A Sorstalanság varsói bemutatójára a rendező, Koltai Lajos jelenlétében került sor, s az óriási érdeklődésre való tekintettel még pótvetítést is tartottak. A lengyel fesztiváldíjaknak köszönhetően remélhetőleg a lengyel mozik közönsége is láthatja mielőbb a filmet.

A varsói filmfesztivál életműdíját idén Woody Allen kapta, akinek munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

Koltai Lajos első filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmfesztivál programjába kapott meghívást, Palicson közönségdíjat nyert Koppenhágában és Bitolában, pedig Pados Gyulát tüntették ki operatőri munkájáért.

A Sorstalanság fesztiválkörútjának következő állomásai a Sevillai Filmfesztivál, a Los Angeles-i AFI és a Hollywood Filmfesztivál.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Szép keze van, csakugyan... De képzelje el, milyen csúnya volna ugyanez lábnak!"
Karinthy Frigyes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ