Varsói díjeső a Sorstalanságnak
Dátum: 2005. november 3., csütörtök, 11:38
A varsói zsidó filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte Koltai Lajos Sorstalanság című filmje.

A magyar mozikban is nagy sikerrel játszott film díjakkal övezett nemzetközi fesztiválkörútjának legutóbbi állomása Varsó volt. A Sorstalanság a zsidó témájú moziknak szentelt fesztivál 80 versenyfilmje között kelt versenyre és a fesztivál négy legfontosabb díját nyerte el.

Az alkotások Dániától Szenegálig, a világ minden tájáról érkeztek Varsóba. A John Daly elnökölte nemzetközi zsűri a fesztivál nagydíja mellett Kertész Imrét a legjobb forgatókönyvért járó, Nagy Marcellt a legjobb színészt illető és Pados Gyulát a legjobb operatőri, a Dávid Kamera díjával tüntette ki. A Sorstalanság varsói bemutatójára a rendező, Koltai Lajos jelenlétében került sor, s az óriási érdeklődésre való tekintettel még pótvetítést is tartottak. A lengyel fesztiváldíjaknak köszönhetően remélhetőleg a lengyel mozik közönsége is láthatja mielőbb a filmet.

A varsói filmfesztivál életműdíját idén Woody Allen kapta, akinek munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

Koltai Lajos első filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmfesztivál programjába kapott meghívást, Palicson közönségdíjat nyert Koppenhágában és Bitolában, pedig Pados Gyulát tüntették ki operatőri munkájáért.

A Sorstalanság fesztiválkörútjának következő állomásai a Sevillai Filmfesztivál, a Los Angeles-i AFI és a Hollywood Filmfesztivál.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„ Még a trónszéken is kifényesedik a nadrág."
Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ