Varsói díjeső a Sorstalanságnak
Dátum: 2005. november 3., csütörtök, 11:38
A varsói zsidó filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb színész, a legjobb forgatókönyv és a legjobb operatőr díját is elnyerte Koltai Lajos Sorstalanság című filmje.

A magyar mozikban is nagy sikerrel játszott film díjakkal övezett nemzetközi fesztiválkörútjának legutóbbi állomása Varsó volt. A Sorstalanság a zsidó témájú moziknak szentelt fesztivál 80 versenyfilmje között kelt versenyre és a fesztivál négy legfontosabb díját nyerte el.

Az alkotások Dániától Szenegálig, a világ minden tájáról érkeztek Varsóba. A John Daly elnökölte nemzetközi zsűri a fesztivál nagydíja mellett Kertész Imrét a legjobb forgatókönyvért járó, Nagy Marcellt a legjobb színészt illető és Pados Gyulát a legjobb operatőri, a Dávid Kamera díjával tüntette ki. A Sorstalanság varsói bemutatójára a rendező, Koltai Lajos jelenlétében került sor, s az óriási érdeklődésre való tekintettel még pótvetítést is tartottak. A lengyel fesztiváldíjaknak köszönhetően remélhetőleg a lengyel mozik közönsége is láthatja mielőbb a filmet.

A varsói filmfesztivál életműdíját idén Woody Allen kapta, akinek munkáiból retrospektív válogatást mutattak be.

Koltai Lajos első filmje a berlini világpremier óta számos nemzetközi filmfesztivál programjába kapott meghívást, Palicson közönségdíjat nyert Koppenhágában és Bitolában, pedig Pados Gyulát tüntették ki operatőri munkájáért.

A Sorstalanság fesztiválkörútjának következő állomásai a Sevillai Filmfesztivál, a Los Angeles-i AFI és a Hollywood Filmfesztivál.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
Aforizmák
„ Játssz, mert ha nem játszol, megöregszel, és ha megöregszel, meghalsz."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ