Pécsi Nemzetközi Filmünnep
Dátum: 2006. szeptember 20., szerda, 13:29
Több mint negyven nagyjátékfilmmel várja a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep a látogatókat október 2-7-ig - mondták a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A Baranya megyei székhelyen megrendezett eseménnyel a város készül 2010-re, amikor elsõ alkalommal lesz magyar település Európa Kulturális Fõvárosa 2010-ben.

A rendezvényen a magyar és az európai filmgyártó szakma képviselõi találkozhatnak egymással. Mint Sas Tamás, a filmünnep kreatív igazgatója elmondta, fiatal, elsõ- vagy másodfilmes, és az Európai Unióhoz frissen csatlakozott országok alkotói vesznek részt a megmérettetésen. A programban hat helyszínen 14 ország 40 nagyjátékfilmjét kilencven vetítésen tekinthetik meg, a rendezvényt közönségprogramok, szakmai rendezvények, vitafórumok és koncertek teszik változatossá.

A nyitóelõadás Jancsó Miklós Ede megevé ebédem című filmje lesz, amelyet a fesztiválon vetítenek le elõször nagyközönség elõtt.

A szervezõk szerint a filmünnep Pécs kulturális fõvárossá alakulása után a kontinens egyik meghatározó filmes eseménye lehet.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az intézmény idén 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt. Hozzátette: fontos, hogy a pécsi mozik megfelelõek legyenek a látogatók befogadásra. "Az art mozi projekt keretében a városoknak lehetõségük van a mûvészfilmeket játszó filmszínházak felújítására. Ennek keretében Pécs negyvenmillió forint támogatást kapott. A filmünnepre a megyei önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít.

Gonda Tibor, a város alpolgármestere arról beszélt, hogy a rendezvény minõsége és a programok mennyisége is jelentõs javuláson ment keresztül. Grünwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy átalakulóban van a filmgyártás, hiszen már nem csak a készterméket támogatják, hanem a hozzá vezetõ úton is segítik az alkotókat.

A legjobb alkotó Arany Benjámin díjban részesül.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Ami lámpafényben igaz, az nem mindig igaz napfényben."
Joseph Joubert
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ