Pálfi György a legjobb a török riviérán
Dátum: 2006. szeptember 25., hétfő, 10:47
Magyar film nyerte el az antalyai nemzetközi filmfesztivál legjobb rendezőjének járó díját szombat este. Pálfi György a Taxidermia című filmjéért kapta meg a rangos elismerést a török riviérán.

A török nemzeti filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett EURASIA nemzetközi játékfilmversenyre mindössze tíz alkotás kapott meghívást, és két díjért folyt a verseny. A zsűriben a filmművészet és a nemzetközi filmipar meghatározó személyiségei vettek részt, többek között Wieland Speck, a Berlinale Panoráma programjának igazgatója, valamint Beki Probst, a berlini filmvásár direktora, Samira Makhmalbaf iráni filmrendezõ és Padraic Delaney, Ken Loach legutóbbi Cannes-i fõdíjas alkotásának egyik fõszereplõje.

         

A legjobb rendezõnek járó trófeát a Taxidermia című film két fõszereplõje, Czene Csaba és Trócsányi Gergõ, valamint Váradi Gábor producer személyesen vette át a szombat este megrendezett díjátadón.

A Taxidermiát a Cannes-i világpremier óta jelentõs filmfesztiválok mutatták be világszerte. Brüsszelben a legjobb film, Kolozsváron pedig a legjobb rendezõ díját nyerte el. Augusztus 23-i francia mozibemutatója kapcsán a francia sajtó nagy lelkesedéssel fogadta a magyar alkotást. Mértékadó sajtóorgánumokban jelentek meg elismerõ kritikák, a Nouvel Observateur például a nyárutó kihagyhatatlan felfedezésének kiáltotta ki Pálfi második moziját.

A Taxidermiát november 9-én mutatják be a magyar mozik a Hungarotop forgalmazásában.

A török riviérán 43 évvel ezelõtt alapított filmünnep az elmúlt évek során nagyszabású nemzetközi filmfesztivál lett, jelzi ezt az is, hogy idén elõször már nem csak a filmművészet szerelmesei, de a mozik eladói és vásárlói is részt vettek a rendezvényen, hiszen idén elõször filmvásárt is tartottak Antalyaban. Az ázsiai, hollywood-i, és európai sztárok felvonulásával megrendezett fesztiválon Kocsis Ágnes Friss levegõ című elsõ játékfilmjét is bemutatták.

A fesztiválokról és a filmekrõl bõvebb információ a http://www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Aki a disszonanciát nem ismeri, a harmóniát értékelni nem tudja."
Kodály Zoltán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ