Római láz
Dátum: 2006. október 10., kedd, 15:22
Róma lázban ég: pénteken kezdődik első, egy hétig tartó filmfesztiválja, A mozi ünnepe.

Az eseményre egész falu épült fel bárokkal, éttermekkel, banki szolgáltatásokkal és egy 1800 személyes sátorral, ahol a vetítések folynak. De a „falun" kívül egész Rómában, összesen 35 helyen lesznek vetítések, köztük a Piazza di Spagnán és a Piazza del Popolón. Az Édes életbõl ismert Via Venetót a fesztivál idejére Business Streetnek nevezik, ahol az egész világ filmeladói és vevõi találkozhatnak.

Az esemény nyitófilmje A prém (The Fur) lesz, amelyben Nicole Kidman Diane Arbus fotósnõt személyesíti meg. Nagy várakozás elõzi meg a Napóleon életérõl szóló N című filmet Daniel Auteuillel és Monica Bellucival a fõszerepben. Versenyfilm lesz Giuseppe Tornatore Az ismeretlen nõ és Mario Monicelli A sivatag rózsái című alkotása. Jack Nicholson pedig jövõre esedékes 70. születésnapját ünnepli majd elõre Martin Scorsese A megboldogult (The Departed) című filmjében, amelyben Frank Costello maffiafõnököt játssza.

A történet a bostoni ír alvilággal ismerteti meg a nézõt. A forgatás titokban, zárt ajtók mögött folyt. A filmet október 6-án kezdik vetíteni az Egyesült Államokban. Nicholson a Corriere della Sera című olasz napilapnak adott interjúban visszaemlékezett azokra az idõkre, amikor még ifjúként õ „exportálta" az amerikai filmet és a fesztiválokon felfedezte az európai mozit. Ma már nem jár ezekre a szemlékre.
– Ma a fesztiválok inkább hasonlítanak divatbemutatókra. Régen az amerikai mozi országok és emberek lelkét kereste - mondta.

A filmben, amelyben szakállasan jelenik meg, macska-egér harcot folytat a gengszter Matt Damonnel és a beépült rendõr Di Caprióval. Örül a szerepnek, és fõként annak, hogy végre játszhat egy Scorsese-filmben.
– A „departed" szónak több jelentése van. Jelentheti, hogy valaki meghalt, elment, eltűnt az emlékezetbõl. Számomra egy embert jelent, aki manipulatív hatalmával végül nem jut sehova. Mindenkinek kettõs azonossága van ebben a filmben, amelynek sok témája van, de engem belõlük kettõ érdekel különösen: az integritás keresése egy olyan világban, ahol a korrupció mindenhová, de fõként a hatalomba szivárog be. A másik a veszélyes vonzódás az ártatlansághoz - fejtegette Nicholson.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az integritás, így válaszolt a Szelid motorosok, a Száll a kakukk fészkére, A ragyogás és a Gyomok között felejthetetlen hõse:
– A suttogás, egy kis hang, amely megvan mindnyájunkban és amelyet egyre ritkábban hallunk meg. A hang azt mondja, hogy legyünk harmóniában embertársainkkal. Ha nem halljuk meg, kisiklunk, egy másik énünk kerekedik felül, és hatalmunkkal megrontunk másokat.

Az elsõ római filmfesztivál tiszteleg Marcello Mastroianni, Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti és Bernardo Bertolucci rendezõk, valamint Nino Rota és Ennio Morricone (film)zeneszerzõk művészete elõtt is.

(MTI-Panoráma)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ Addig káromkodjunk, amíg lehet, mert az égben már tilos lesz."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ