Az Animáció Világnapja
Dátum: 2006. október 25., szerda, 11:20
Az animációs filmeké lesz a főszerep szombaton: a Manifeszt/ASIFA Hungary és a Mozinet Magazin szervezésében négy budapesti moziban délelőtt tíz órától éjjel egyig vetítenek animációs filmeket az Animáció Világnapján.

Patrovits Tamás, a Manifeszt/ASIFA Hungary elnöke elmondta: az Animáció Világnapjának megünneplését az ASIFA (International Animated Film Association) nemzetközi szervezete négy évvel ezelõtt kezdeményezte. Magyarországon második alkalommal rendezik meg az egy napos ünnepséget. Idén a közönség mintegy 100 filmet nézhet meg ingyen, vagy kedvezményesen négy budapesti moziban.

A vetítéseken többi között angol, francia, magyar, japán, portugál animációs rövidfilmek kerülnek terítékre, valamint két magyarországi filmfesztivál az Anifest és a Mediawave legjobb alkotásai.

A filmeket a Jövõ Házában, a Toldi Art Moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Szimpla Kertben nézhetik meg az érdeklõdõk.

Az igazán sokszínű programból kiemelkedik a Magia Russica (Mágikus Oroszország) című orosz-izraeli dokumentumfilm, amely az orosz animáció mestereirõl, többek között Fjodor Hitrjukról, Jurij Norstejnrõl, Garri Bargyinról készült, és a kommunista rezsim alatti animációs filmgyártást mutatja be. A 2004-ben készült alkotás a Jövõ Házában látható szombat este hét órától.

A Uránia Nemzeti Filmszínházban a filmes programok mellett a képregény is helyet kap: lesz kiállítás, vásár, továbbá a Magyar Képregénykiadók Szövetéségének tagjai képregény iskolát és portrérajzolást tartanak.

A Toldi Art Mozi nagytermében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 1985 és 2006 között készült legjobb diplomafilmeket mutatják be, valamint japán, portugál rövidfilmek, és az Anifest filmfesztivál filmjeinek válogatása látható.

Patrovits Tamás hozzátette: mintegy 30 országban ünneplik meg az Animáció Világnapját. Az ASIFA tagországai egymásnak is küldenek rövidfilmeket, így a magyar alkotásokat például az USA-ban, Portugáliában és Franciaországban is látni fogják.

(MTI-Panoráma)

Fotó: www.manifeszt.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ