Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Dátum: 2006. október 29., vasárnap, 15:43
November 8-tól 12-ig kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvényen 43 film lesz látható 31 országból; 32 premier 4 nap alatt. A Verzió 3 filmfesztivált Göncz Árpád és Gazdag Gyula után idén Jancsó Miklós nyitja meg 2006. november 8-án a Toldi moziban.

A filmek témái: polgárháború, terrorizmus, menekültek, politikai elnyomás, idegengyűlölet, a nők és gyermekek jogai, homoszexualitás, éhínség, betegségek jogai, globalizáció.

Nyitófilm: A pályaudvar gyermekei (lengyel, 2004), 2005-ben Oscar-díjra jelölt film. A megnyitón vendégünk a film rendezője, Hanna Polak.

A Verzió Retrospektív fókuszában a spanyol polgárháború; 15 rendkívüli filmcsemege az Örökmozgóban; többek között Buñueltől, H. Cartier-Bressontól, Hemingwaytől, Forgács Pétertől.

          

Az első két évben sikeres Diák Verzió idén sem maradhat el; 3 filmet láthatnak a diákok a Toldi moziban délelőttönként, valamint egy 1956-ról szóló filmösszeállítást az OSA Archívum / Goldberger-Házban. A vetítéseket beszélgetések követik. Belépő: 200 forint, 40 fő feletti csoportoknak ingyenes.

2006-ban a Tanár Verzió helyszíne a a Holokauszt Emlékközpont. A középiskolai tanárok az 1956 a szemtanúk, a Kádár-kor és az 1989-es rendszerváltók szemével c. összeállítást, valamint a Fehér terror c. (svájci, francia, német) filmet tekinthetik meg november 8-án és 10-én.

A filmfesztivált két fotókiállítás gazdagítja. A világhírű Magnum fotóügynökség archívumából válogat A sok oldalú emberi jogok c. kiállítás, amely az OSA Archívumában tekinthető meg. A cseh People In Need szervezet kiállítása az afganisztáni, kubai és csehországi mindennapokat megörökítő szociófotók a Toldi moziban láthatók.

             

Díjak: Idén először kap díjat a fesztivál legjobb magyar filmje.

A Duna Televízió zsűrije a legjobb filmet jutalmazza.

A korábbi évekhez hasonlóan a közönség választhatja ki a legjobb Verzió filmet.

Egyszeri belépő | 500-800 forint
Verzió bérlet | elővételben: 2.500 forint, nov. 9-től 3.500 forint

Részletes program: www.verzio.ceu.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Maurice Joxant-nak, Lautrec barátjának az a gondolata támadt, hogy Lautrecnek bizonyára örömet szerezne, ha kijárná neki a Becsületrendet.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Mutassatok nekem hat sort bárki írásából, s én találok benne olyat, amiért fel lehet akasztani."
Armand Jean Du Plessis Richelieu
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ