Véget ért a Verzió Filmfesztivál
Dátum: 2006. november 13., hétfő, 8:59
A vasárnap véget ért 3. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 8. és 12. között két másik filmfesztivállal, valamint hat premier filmmel versengett a nézők figyelméért. A minden eddiginél gazdagabb program minden eddiginél több nézőt vonzott. 54 vetítésen, 10 teltházas előadáson 3266 látogató volt kíváncsi a 60 merész hangvételű verziós filmre.

Hogyhogy maga még él? – kérdezi Eric Bergkraut rendező Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt, a Koka - a csecsenek emlékezete című filmjében.

Én magam is csodálom - válaszolja Politkovszkaja.

A svájci rendező szombat este a Toldi moziban Anna Politkovszkaja emlékének ajánlotta a filmet, amelyet e szavakkal vezetett fel a közönségnek: „Ez a budapesti vetítés az első azóta, hogy Annát meggyilkolták, ezért különösen fontos számomra a ma esti előadás.”

A Tanár- és a Diák Verziók vetítéssel egybekötött beszélgetéseit neves előadók; Barotányi Zoltán újságíró, Bíró András szociológus, Kende Ágnes szociológus, Mink András történész, Tamási Miklós kutató és Weyer Balázs főszerkesztő, vezették.

A Verzió díjat a közönség szavazatai alapján Aleksandar Manic filmje, a macedón cigányok legekre törekvéseit bemutató Sutkai bajnokok nyerte.

Hat magyar emberi jogi témájú alkotás került a fesztivál programjába: Dobray György: Gólyamese, Kékesi Attila: A forradalom arca. Egy pesti lány nyomában, Lakatos Róbert: Moszny, Németh Gábor Péter: Végállomások, Szalay Péter: Határeset, Astrid Bussink, Trencsényi Klára: A komp nem üzemel című filmje.

Idén először kapott díjat a Legjobb Magyar Verzió Film. A díjat Lakatos Róbert Moszny című portréfilmje kapta egy magányos férfi gyengéd és figyelmes ábrázolásáért, aki ragaszkodik értékeihez e változó világban.

A Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a Duna Televízió a Dunadíjat Hanna Polak és Andrzej Celinski:  A pályaudvar gyermekei c. alkotásnak ítélte.

„A megrendítő film felhívja a figyelmet azokra a gyerekekre, akik Moszkva utcáin élnek. A figyelem felkeltésén túl azonban konkrét segítő szándék is vezérli a rendezőt, miszerint alapítványán keresztül enyhíteni kíván az utcagyerek sorsán. Ehhez a nemes célhoz nyújt segítséget a Duna Televízió azzal, hogy A pályaudvar gyermekei c. dokumentumfilmet műsorára tűzi bízva abban, hogy a világban megérint olyan nézőket, akik a rendező szándéka mellé állnak. A Televízió  fontosnak tartja az emberi jogok tiszteletben tartását, az emberhez méltó életet és elítéli az embertelen bánásmódot bárhol is legyen az a világban. Külön figyelmet érdemel a Televízió számára a gyerekek sorsát befolyásoló mindennemű pozitív kezdeményezés, ezért támogatja Hanna Polak és Andrzej Celinski dokumentumfilmjét.” – áll a Duna Televízió indoklásában.

A harmadik Verzión számos film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akikkel kerekasztal-beszélgetésen vehetett részt a közönség. Hanna Polak: A pályaudvar gyermekei, Eric Bergkraut: Koka – a csecsenek emlékezete, Janko Baljak: Vukovár – a végső változat, Joachim Demmer: Tarifa Traffic – Halál a Gibraltári-szorosban, Natasha Stankovic: Punam és Johanna Morselt az IDFAcademy szervezője.

Nagyon örülünk a sikernek! Ez azt bizonyítja: Budapesten is van mozi közönsége a dokumentumfilmnek, a súlyos kérdéseket felvető míves alkotásoknak – nyilatkozta Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója.

Jancsó Miklós nyitóbeszédében ekképp szólt a szervezőkhöz és a filmekre nyitott közönséghez: „Jó szerencsét kívánok nektek. Jó szerencsét, semmi mást!”

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ