Iráni filmnapok
Dátum: 2006. november 15., szerda, 8:11
Jafar Panahi Pályán kívül című filmjét is levetítik a pénteken kezdődő Iráni filmnapokon –tájékoztatott a Cirko Film - Másképp Alapítvány.

Az elsõ alkalommal tartandó rendezvényen további öt alkotás mutatkozik be: a Még egy nap, a Djomeh, a Tél van, a Titkos szavazás és A kör. Utóbbi kivételével a filmek olyan fesztiválkópiák, amelyeket még sosem látott a nagyközönség.

A filmnapok apropóját Jafar Panahi iráni rendezõ legújabb alkotása, a Pályán kívül magyarországi bemutatója adta - közölték a szervezõk.

A Pályán kívül „egy körmönfont komédia, amely az iráni, nõi jogok semmibe vevését illusztrálja". Az idén készült film egy álruhás lányról szól, aki szeretne bejutni egy futballmeccsre Iránban, ám a bejáratnál letartóztatják. Más, férfinak öltözött nõkkel együtt egy kordonnál kell várakoznia, így hallják az ujjongást, de a mérkõzést nem láthatják.

A Még egy nap (1999) egy tiltott szerelem történetét, míg a Djomeh (2000) egy fiatal afgán férfi iráni viszontagságait meséli el. A Tél van (2006) egy olyan generáció túlélési harcát dolgozza fel, amely azzal a dilemmával küzd: elhagyja-e a hazáját a könnyebb élet reményében vagy ragaszkodjon gyökereihez. A Titkos szavazás (2001) fõszereplõje egy tengerparti õrhelyen állomásozó katona, A kör középpontjában pedig három nõ áll, mindhármukat feltételesen helyezték szabadlábra.

Az alkotásokat öt napon át vetítik a Cirko-Gejzír moziban.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy színésznek egy darabban fel kellett olvasni egy levelet, ezért sosem tanulta meg a levél szövegét. A fiatal, kezdő színész, aki a levélhozó inast játszotta, úgy gondolta, megtréfálja híres kollégáját és a jelenetbe a megírt levél helyett egy üres papírt vitt be.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ