Iráni filmnapok
Dátum: 2006. november 15., szerda, 8:11
Jafar Panahi Pályán kívül című filmjét is levetítik a pénteken kezdődő Iráni filmnapokon –tájékoztatott a Cirko Film - Másképp Alapítvány.

Az elsõ alkalommal tartandó rendezvényen további öt alkotás mutatkozik be: a Még egy nap, a Djomeh, a Tél van, a Titkos szavazás és A kör. Utóbbi kivételével a filmek olyan fesztiválkópiák, amelyeket még sosem látott a nagyközönség.

A filmnapok apropóját Jafar Panahi iráni rendezõ legújabb alkotása, a Pályán kívül magyarországi bemutatója adta - közölték a szervezõk.

A Pályán kívül „egy körmönfont komédia, amely az iráni, nõi jogok semmibe vevését illusztrálja". Az idén készült film egy álruhás lányról szól, aki szeretne bejutni egy futballmeccsre Iránban, ám a bejáratnál letartóztatják. Más, férfinak öltözött nõkkel együtt egy kordonnál kell várakoznia, így hallják az ujjongást, de a mérkõzést nem láthatják.

A Még egy nap (1999) egy tiltott szerelem történetét, míg a Djomeh (2000) egy fiatal afgán férfi iráni viszontagságait meséli el. A Tél van (2006) egy olyan generáció túlélési harcát dolgozza fel, amely azzal a dilemmával küzd: elhagyja-e a hazáját a könnyebb élet reményében vagy ragaszkodjon gyökereihez. A Titkos szavazás (2001) fõszereplõje egy tengerparti õrhelyen állomásozó katona, A kör középpontjában pedig három nõ áll, mindhármukat feltételesen helyezték szabadlábra.

Az alkotásokat öt napon át vetítik a Cirko-Gejzír moziban.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
Aforizmák
„ Aki sohasem követ el esztelenséget, korántsem olyan bölcs, mint ahogy gondolja."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ