Iráni filmnapok
Dátum: 2006. november 15., szerda, 8:11
Jafar Panahi Pályán kívül című filmjét is levetítik a pénteken kezdődő Iráni filmnapokon –tájékoztatott a Cirko Film - Másképp Alapítvány.

Az elsõ alkalommal tartandó rendezvényen további öt alkotás mutatkozik be: a Még egy nap, a Djomeh, a Tél van, a Titkos szavazás és A kör. Utóbbi kivételével a filmek olyan fesztiválkópiák, amelyeket még sosem látott a nagyközönség.

A filmnapok apropóját Jafar Panahi iráni rendezõ legújabb alkotása, a Pályán kívül magyarországi bemutatója adta - közölték a szervezõk.

A Pályán kívül „egy körmönfont komédia, amely az iráni, nõi jogok semmibe vevését illusztrálja". Az idén készült film egy álruhás lányról szól, aki szeretne bejutni egy futballmeccsre Iránban, ám a bejáratnál letartóztatják. Más, férfinak öltözött nõkkel együtt egy kordonnál kell várakoznia, így hallják az ujjongást, de a mérkõzést nem láthatják.

A Még egy nap (1999) egy tiltott szerelem történetét, míg a Djomeh (2000) egy fiatal afgán férfi iráni viszontagságait meséli el. A Tél van (2006) egy olyan generáció túlélési harcát dolgozza fel, amely azzal a dilemmával küzd: elhagyja-e a hazáját a könnyebb élet reményében vagy ragaszkodjon gyökereihez. A Titkos szavazás (2001) fõszereplõje egy tengerparti õrhelyen állomásozó katona, A kör középpontjában pedig három nõ áll, mindhármukat feltételesen helyezték szabadlábra.

Az alkotásokat öt napon át vetítik a Cirko-Gejzír moziban.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Csak egy szót kell a templomban kimondanod, hogy megházasodj, és csak egy nevet álmodban, hogy elválj."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ