Aranyszem Operatőri Fesztivál
Dátum: 2006. november 19., vasárnap, 13:18
Nagy András kapta az év operatőre 2006 díjat, amelyet Kende János és Koltai Lajos adták át a harmadik alkalommal megrendezett Aranyszem Operatőri Fesztiválon az Uráni Nemzeti Filmszínház szombati záróünnepségén.

Idén elõször az elismerést Illés György emlékének szenteli a Magyar Operatõrök Társasága. Nagy András eddigi és Hajdu Szabolcs Fehér tenyér címû filmjében nyújtott teljesítményéért vette át a szobrocskát.

Az ünnepséget Koltai Lajos operatõr, a társaság alelnöke nyitotta meg.

Elmondta: errõl az ünneprõl egy ember hiányzik, akibe mindig bele lehetett kapaszkodni, Illés Gyuri bácsi.

„Hosszú utak után hazatérve egybõl a telefon után nyúltam és a Papit hívtam, és ezt már soha többet nem tehetem meg" - tette hozzá, majd felkérte a közönséget, hogy egyperces néma felállással adózzon a Illés György emlékének.

A négynapos megmérettetésre 120 film érkezett, amelybõl 58-at választott ki a zsűri. A záróünnepségen 15 kategóriában osztottak díjakat.

Az elsõ öt kategória fõdíjasainak Pados Gyula operatõr adta át az egy szemet tartó múzsát ábrázoló szobrokat. Hírmagazin műfajban Csendes Csaba Diplomás roma lány, közművelõdési sorozatok kategóriában Csincsi Zoltán Leonardo, televíziós sorozatban Dala István Szerelmes földrajz, zenés klip kategóriában Garas Dániel Belga: szerelem, zenés filmek műfajban pedig László Zsolt Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar című alkotása kapott díjat.

A további Aranyszem-díjakat Kende János, a Magyar Operatõrök Társaságának elnöke adta át. Kisjátékfilmben Erdély Mátyás Türelem, koprodukció, nemzetközi filmek kategóriában Pohárnok Gergely a Taxidermia című alkotásért kapott elismerést. Játékfilm kategóriában Lajos Tamás Emelet című munkája kapta az elsõ díjat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kategóriájának gyõztese Dobos Tamás Együtt című filmje lett, az alkotó hatvanezer dollár értékű kameracsomagot kapott az esemény egyik legnagyobb szponzorától.

A zsűri további hat kategóriában is értékelt: természetfilmek közül Tóth Zsolt Marcell Budapesti vadon, reklámfilm kategóriában Marosi Gábor Uniqua, kísérleti film kategóriában Novák Erik Herminamezõ, televíziós filmben pedig Ragályi Márton Fekete Fehér című alkotása gyõzedelmeskedett.

A Legenda-díj elnevezése az idén: „The Arriman - the eye of the revolution", vagyis A forradalom szeme volt, amelyet az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára kereszteltek így. Az elismerést azok operatõrök kapták, akik akkor az utcákon voltak és az eseményeket kamerával rögzítették.

Koltai Lajos elmondta: sokan vannak, akik csak az õ képsoraik révén tudják elképzelni, milyen volt az akkori hangulat Budapest utcáin. Akkoriban ezek a kollégák ARRI típusú kamerákkal dolgoztak, innen az elnevezés. Az Arriman kitüntetettjei Badai János, Burza Árpád, Hildebrand István, Kovács László, Langmár Béla, Mátray Mihály, Mikó József, Tóth János, Vagyóczky Tibor és Zsigmond Vilmos lettek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baja: 1950. A bácskai városban szereplő Rodolfo és Latabár Kálmán kisétál reggel a piacra. Gusztálják a szép gyümölcsöt, zöldséget, baromfit, végül megállnak egy termetes asszonyság standja előtt. A néni háztáji tojást árul.
 
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
Aforizmák
„ A világ Isten bűnbeesése."
Hebbel
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ