1956-os dokumentumfilmek fesztiválja
Dátum: 2006. november 21., kedd, 8:10
31 versenyfilmet és számos szekcióvetítést láthatnak az érdeklődők a november 27-29. között megrendezésre kerülő 13 nap remény elnevezésű 56-os dokumentumfilm fesztiválon.

A versenyfilmeket 92 nevezés közül választotta ki a szakmai előzsűri. Ungváry Rudolf, az előzsűri elnöke szerint a versenyprogram átfogó, minden részletre kiterjedő képet ad az 56-os forradalomról.

A filmeket háromtagú zsűri bírálja majd el, a zsűri elnöke Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Filmművésze lesz. A díjazás nem hagyományos módon történik: az elképzelések szerint a zsűri megnevez 10 kiemelkedő alkotást, amelyeket DVD-n 200-300 példányban jelentetnek meg.

A versenyfilmeken kívül szekcióprogramokat is láthatnak a nézők: ezekben a versenybe nem nevezett, mégis kiemelkedő jelentőségű, vagy eddig be nem mutatott felvételek szerepelnek. Nagy várakozás előzi meg a Forradalom a külföldiek szemével című szekciót, amelyben többek között bemutatkozik az a Charles Wheeler, aki ’56-ban a BBC munkatársaként forgatott Magyarországon. A Klasszikusok között kerül vetítésre Ember Judit Nagy Imrével foglalkozó filmjei közül kettő, a Gyarmathy Lívia - Böszörményi Géza szerzőpárostól a Recsk, illetve a Faludy György portré. A forradalom képei - korabeli dokumentumok című szekióban a Filmarchívum 90 perces anyaga lesz látható. Külön szekció – a Propagandafilmek - foglalkozik azokkal az alkotásokkal, amelyek a Kádár-korszak ízlésének, szemléletmódjának megfelelően, meghamisítva ábrázolják 1956-ot, míg az ötödik szekció a Lakiteleki ’56-os televíziós szemle díjnyertes alkotásait foglalja magába.

A 13 NAP REMÉNY című dokumentumfilm fesztivált a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és a FILMKÖR szervezi. A rendezvény célja összegyűjteni és egyúttal minősíteni azokat a filmeket, melyek az ’56-os forradalom eszméivel, eseményeivel, történelmi- és szociológiai kérdéseivel, valamint annak következményeivel, a megtorlás korszakával foglalkoznak.

A 13 nap remény dokumentumfilm fesztivál védnöke Sólyom László,

Magyarország köztársasági elnöke.

Bővebb információ és a program letölthető a www.made.hu oldalról.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Aforizmák
„Nem szabad szégyenkeznünk, ha beismerjük tévedésünket, mert ez azt mutatja, hogy bölcsebbek vagyunk ma, mint tegnap voltunk."
Jonathan Swift
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ