1956-os dokumentumfilmek fesztiválja
Dátum: 2006. november 21., kedd, 8:10
31 versenyfilmet és számos szekcióvetítést láthatnak az érdeklődők a november 27-29. között megrendezésre kerülő 13 nap remény elnevezésű 56-os dokumentumfilm fesztiválon.

A versenyfilmeket 92 nevezés közül választotta ki a szakmai előzsűri. Ungváry Rudolf, az előzsűri elnöke szerint a versenyprogram átfogó, minden részletre kiterjedő képet ad az 56-os forradalomról.

A filmeket háromtagú zsűri bírálja majd el, a zsűri elnöke Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Filmművésze lesz. A díjazás nem hagyományos módon történik: az elképzelések szerint a zsűri megnevez 10 kiemelkedő alkotást, amelyeket DVD-n 200-300 példányban jelentetnek meg.

A versenyfilmeken kívül szekcióprogramokat is láthatnak a nézők: ezekben a versenybe nem nevezett, mégis kiemelkedő jelentőségű, vagy eddig be nem mutatott felvételek szerepelnek. Nagy várakozás előzi meg a Forradalom a külföldiek szemével című szekciót, amelyben többek között bemutatkozik az a Charles Wheeler, aki ’56-ban a BBC munkatársaként forgatott Magyarországon. A Klasszikusok között kerül vetítésre Ember Judit Nagy Imrével foglalkozó filmjei közül kettő, a Gyarmathy Lívia - Böszörményi Géza szerzőpárostól a Recsk, illetve a Faludy György portré. A forradalom képei - korabeli dokumentumok című szekióban a Filmarchívum 90 perces anyaga lesz látható. Külön szekció – a Propagandafilmek - foglalkozik azokkal az alkotásokkal, amelyek a Kádár-korszak ízlésének, szemléletmódjának megfelelően, meghamisítva ábrázolják 1956-ot, míg az ötödik szekció a Lakiteleki ’56-os televíziós szemle díjnyertes alkotásait foglalja magába.

A 13 NAP REMÉNY című dokumentumfilm fesztivált a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE) és a FILMKÖR szervezi. A rendezvény célja összegyűjteni és egyúttal minősíteni azokat a filmeket, melyek az ’56-os forradalom eszméivel, eseményeivel, történelmi- és szociológiai kérdéseivel, valamint annak következményeivel, a megtorlás korszakával foglalkoznak.

A 13 nap remény dokumentumfilm fesztivál védnöke Sólyom László,

Magyarország köztársasági elnöke.

Bővebb információ és a program letölthető a www.made.hu oldalról.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Aforizmák
„ Azok a nők, akik azt hiszik, hogy a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni, egy jó arasznyit tévednek."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ