AniFest negyedszer
Dátum: 2006. november 21., kedd, 10:23
Az AniFest nemzetközi animációs fesztivált immár negyedik alkalommal rendezik meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban: november 30-tól december 2-ig.
A fesztivál nyitófilmje a régóta várt Kamera által homályosan (Scanner Darkly). Richard Linklater különleges animációs technikával készült filmje Philip K. Dick magyarul is megjelent regényén alapul, a főszerepben Keanu Reeves -szel, Winona Ryderrel és Woody Harrelsonnal.

A fesztivál díjkiosztó gáláján, december 2-án, szombat este hétkor kerül sor a japán anime nagymestere, Satoshi Kon legújabb filmjének, a Paprika című mágikus-realista thiller magyarországi premierjére.

December 1-én, pénteken debütál az elmúlt év leglátványosabb és legsikeresebb európai animációs filmje, a francia Christian Volckman Reneszánsz című animációs sci-fije, és az anime műfaj új felfedezettjének számító Mamorui Hosoda vadonatúj alkotása, a máris fesztiváldíjak sorával kitüntetett Idő fölött járó lány. A vetítést követően a film rendezője és producerei személyesen is bemutatkoznak az AniFest közönségének.

 Szintén a fesztivál díszvendége lesz Phil Mulloy, akinek The Christies című animációs szatíráját az AniFesten lehet először látni. Az abszurd, fekete humoráról ismert angol rendezőt a magyar közönség a Mediawave fesztiválon rendszeresen vetített rövidfilmjei révén már jól ismeri. Az AniFestre most első egész estés filmjével látogat el.

 A szombat délutáni, elsősorban gyerekeknek szánt programban is premierek sorakoznak. Az Asterix és a vikingek alkotóinak új filmje, a klasszikus Andersen-mesét feldolgozó A rút kiskacsa meg én című, 3D technikával készült film sajátos humorával minden generációnak jó szórakozást ígér. Ugyanebben a programban látható még a svéd Töviskoncert és az észt Lotte Kütyüfalváról.

A verseny
 
A versenyprogramba közel 500 nevezés érkezett Európa csaknem minden országából. Az idén beválogatott 24 animációs rövidfilm a háromtagú nemzetközi zsűri által megítélt fődíj mellett a közönség szavazatai alapján kiadott díjért is verseng. A Világpanoráma című programban az elmúlt évek legsikeresebb animációit vetítik le, köztük az Oscar-díjas Harvie Krumpet és a BAFTA-díjas Jasper Morello különös földrajzi felfedezései című filmeket. A Toldi moziban péntek este megrendezett maratoni rajzfilmnézés, az Animált éj több mint hat órányi friss animációval kísérti a legelszántabbakat.

 Az AniFest4 részletes programja elérhető a városszerte terjesztett fesztiválújságban és a www.anifest.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ Sohasem hazudnak annyit, mint esküvő előtt, háború alatt és vadászat után."
Bismark
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ