Az Európa Filmakadémia díjai
Dátum: 2006. december 5., kedd, 11:01
December 2-án, szombaton osztották ki Varsóban az Európa Filmakadémia díjait. Öt kategóriában győzött a Volver; Kenyeres Bálint 13 percese, a Before Dawn pedig megkapta a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

Pedro Almodóvar Volver című filmje a Cannes-i díjak után az Európai Filmakadémiától kapott öt új szobrocskával büszkélkedhet. A spanyol alkotó a legjobb rendező, Pénelope Cruz a legjobb színésznő díját kapta; a legjobb operatőrnek járó elismerést José Luis Alcaine vette át - megosztva Barry Ackroyd-dal, aki Ken Loach idei Cannes-i Aranypálma díjas Felkavar a szél című háborús drámáját fotózta. A Volver a legjobb filmzeneszerző díja mellett - mely Alberto Iglesias munkáját dicséri - elhozta a közönségdíjat is a díjkiosztóról.

A film mára már elérte az 50.000-es nézőszámot, s továbbra is megtekinthető a mozikban.

Hazai vonatkozású eredmény is született: idén a legjobb európai rövidfilm díját Kenyeres Bálint kisfilmje kapta. A rendező a rangos elismerést személyesen vette át Varsóban a díjkiosztó gálán. A tavaly Cannes-ban bemutatott, egyetlen snittből álló, 13 perces alkotást debütálása óta csaknem száz fesztiválra hívták meg, és számos díjat nyert. A hazai mozikban Lars von Trier Manderlay-ének kísérőfilmjeként láthatta a közönség. A rövidfilmet most a legfrissebb, és az európai filmek tekintében legrangosabbnak számító elismerésre tekintettel a Művész mozi újra műsorra tűzi. December 9-én, szombaton 19 órakor önállóan, és december 10-én, az Európa Filmhét Cannes-i Arany Pálma díjas zárófilmje, a Felkavar a szél előtt is vetítik.

A legjobb elsőfilmnek járó díjat a francia Géla Babluani 13 (Tzameti) című fimjének szavazta meg az Európai Filmakadémia. Az ötvenes évek film noirjának stílusában fényképezett történet a szélsőséges emberi viselkedést veszi górcső alá egy fiatalembert bemutatva, aki egy véletlenül kihallgatott beszélgetés után úgy dönt, követi a „megadott" utasításokat anélkül, hogy tudná, hová vezetnek. A szürreális, abszurd elemekkel átszőtt thriller bemutatóját a Budapest Film áprilisra tervezi.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
Aforizmák
„ A dicséretek visszautasítása: az a vágy, hogy kétszer dicsérjenek meg."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ