Kairói díj Elek Judit filmjének
Dátum: 2006. december 8., péntek, 12:50
Péntek este véget ért az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, a 30. alkalommal megrendezett kairói filmfesztivál. A Közel-Kelet legelső és máig elsőszámú fesztiválján mutatkozott be a nemzetközi közönségnek először Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje, és elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

Elek Judit több év szünet után, készítette el A hét nyolcadik napja című filmjét, Maja Komorowska, a híres lenyel színésznő főszereplésével. A hét nyolcadik napja Szendrőy Hanna, „elvirágzott primadonna története, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik...” A közelgő Filmszemlén bemutatkozó alkotás rendezője, forgatókönyvírója és producere is Elek Judit volt.

Elek Judit, a legendás Máriássy-osztály egykori növendékének, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség, már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteil-ben nyert nagydíjat.

Az Omar Sharif tiszteletbeli elnökségével megrendezett kairói filmfesztivál a 30 éves jubileum alkalmából az elmúlt évek díjnyertes alkotásait is műsorra tűzte. Gárdos Péter 2002-ben fődíjat nyert, Az utolsó blues című filmjét is újra láthatta a közönség Kairóban.

Goda Krisztina Csak szex és más semmi című komédiáját a „Fesztiválok fesztiválja” elnevezésű válogatásban mutatták be nagy sikerrel a legnagyobb filmszemlék kedvencei között.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Szomory Dezső szerette az embereket, de legalább annyira az állatokat. Volt egy gyönyörű macskája, amely, vagy inkább, aki minden tekintetben megkülönböztetett bánásmódot élvezett az író legénylakásában.
Aforizmák
„Ne dühöngj, hogy megöregedtél, van, akinek ez sem sikerül."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ