Kairói díj Elek Judit filmjének
Dátum: 2006. december 8., péntek, 12:50
Péntek este véget ért az arab világ egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja, a 30. alkalommal megrendezett kairói filmfesztivál. A Közel-Kelet legelső és máig elsőszámú fesztiválján mutatkozott be a nemzetközi közönségnek először Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje, és elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

Elek Judit több év szünet után, készítette el A hét nyolcadik napja című filmjét, Maja Komorowska, a híres lenyel színésznő főszereplésével. A hét nyolcadik napja Szendrőy Hanna, „elvirágzott primadonna története, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik...” A közelgő Filmszemlén bemutatkozó alkotás rendezője, forgatókönyvírója és producere is Elek Judit volt.

Elek Judit, a legendás Máriássy-osztály egykori növendékének, munkásságát jól ismeri a nemzetközi közönség, már egyik korai alkotásával, a Meddig él az ember (1967) című dokumentumfilmmel számos külföldi elismerést nyert el, köztük az oberhauseni fődíjat és a zsűri különdíját Locarnóban. Játékfilmjei közül szintén Locarnóban díjazták a nemzetközi filmkritikusok a Majd holnap (1980) című művet; a Tutajosok (1989) című filmje Salernóban és a franciaországi Créteil-ben nyert nagydíjat.

Az Omar Sharif tiszteletbeli elnökségével megrendezett kairói filmfesztivál a 30 éves jubileum alkalmából az elmúlt évek díjnyertes alkotásait is műsorra tűzte. Gárdos Péter 2002-ben fődíjat nyert, Az utolsó blues című filmjét is újra láthatta a közönség Kairóban.

Goda Krisztina Csak szex és más semmi című komédiáját a „Fesztiválok fesztiválja” elnevezésű válogatásban mutatták be nagy sikerrel a legnagyobb filmszemlék kedvencei között.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„ Akinek nincs szíve, az csak a fülére hallgat."
Pascal
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ