Életműdíjjal tüntették ki Kovács László operatőrt
Dátum: 2006. december 11., hétfő, 8:28
Életműdíjjal tüntették ki Kovács László Egyesült Államokban élő magyar operatőrt a Santa Fé-i filmfesztiválon.

A 73 éves művészt helyi idõ szerint szombat este állva ünnepelte a közönség az idén hetedik alkalommal megrendezett filmfesztivál Lumanaria díjának átadásakor.

Kovács László fényképezte a Peter Fonda és a rendezõ Dennis Hopper fõszereplésével 1969-ben készült legendás mozit, a Szelíd motorosokat (Easy Rider). Ismertebb munkái közé tartozik még többek között a díjnyertes Öt könnyû darab című film 1970-bõl, valamint a Papírhold (1973), a New York, New York (1977) és a Szellemirtók (1984).

Kovács László 1956-ban végzett Budapesten a Színház - és Filmművészeti Fõiskolán. Ugyanazon év õszén korábbi osztálytársával (és késõbbi operatõr kollégájával) Zsigmond Vilmossal a forradalom eseményeit filmezték egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával.

Ezután el kellett hagyniuk az országot. Ausztriába menekültek, ahol a felvételeket filmmé dolgozták fel, és azt egy producer megvette. (Az alkotás 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban.) 1957-ben érkeztek az Egyesült Államokba, s hat évre rá megkapták az amerikai állampolgárságot.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ