Életműdíjjal tüntették ki Kovács László operatőrt
Dátum: 2006. december 11., hétfő, 8:28
Életműdíjjal tüntették ki Kovács László Egyesült Államokban élő magyar operatőrt a Santa Fé-i filmfesztiválon.

A 73 éves művészt helyi idõ szerint szombat este állva ünnepelte a közönség az idén hetedik alkalommal megrendezett filmfesztivál Lumanaria díjának átadásakor.

Kovács László fényképezte a Peter Fonda és a rendezõ Dennis Hopper fõszereplésével 1969-ben készült legendás mozit, a Szelíd motorosokat (Easy Rider). Ismertebb munkái közé tartozik még többek között a díjnyertes Öt könnyû darab című film 1970-bõl, valamint a Papírhold (1973), a New York, New York (1977) és a Szellemirtók (1984).

Kovács László 1956-ban végzett Budapesten a Színház - és Filmművészeti Fõiskolán. Ugyanazon év õszén korábbi osztálytársával (és késõbbi operatõr kollégájával) Zsigmond Vilmossal a forradalom eseményeit filmezték egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával.

Ezután el kellett hagyniuk az országot. Ausztriába menekültek, ahol a felvételeket filmmé dolgozták fel, és azt egy producer megvette. (Az alkotás 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban.) 1957-ben érkeztek az Egyesült Államokba, s hat évre rá megkapták az amerikai állampolgárságot.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
 
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ