Golden Globe, az Oscar előfutára
Dátum: 2007. január 12., péntek, 16:17
Január 15-én Los Angelesben 64. alkalommal adják át az Oscar-díj előfutárának is tekintett Golden Globe (Arany Glóbusz) filmdíjakat.

1944-ben számos amerikai filmcsillag látogatott el izgatottan a 20th Century Fox Los Angeles-i stúdióiba, hogy megtekintse az elmúlt év filmtermésének legjobb alkotásait, amelyeket egy külföldi újságírókból álló csoport választott ki, elismerve a legjobb filmet, a legjobb nõi és a legjobb férfi fõszereplõt. A nagy sikerre való tekintettel az újságírók - mindannyian a Hollywood Foreign Press munkatársai - úgy döntöttek, hogy a díjkiosztó ünnepséget a továbbiakban évente megrendezik. A Hollywood és az Oscar-díj befolyása és hatása alól szabadulni kívánó szervezõk fontosnak tartották, hogy az elismeréseket az Oscar-díj kiosztása elõtt adják át.

1945-re maga a kézzel fogható tárgy, a Golden Globe (Arany Glóbusz) is megszületett: a kis talapzaton elhelyezett, földgolyót mintázó arany gömböt stílusosan egy filmszalag öleli körül. Az elsõ példányok egyikét Ingrid Bergman vehette át a Gázláng című filmben nyújtott alakításáért. 1945-ben a három díjazott kategória a legjobb rendezõnek járó elismeréssel egészült ki, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb filmzenének járó díjat 1947-ben adták át elõször. A legjobb külföldi film kategóriáját 1950-ben vezették be - akkor azt az olasz Vittorio De Sica Biciklitolvajok című alkotása kapta. 1951-ben a legjobb szereplõknek járó elismerést további alkategóriákra bontották, s ezáltal a drámai alkotások, a vígjátékok és a musicalek legjobbjai már külön elismerésben részesülhettek, 1955-tõl televíziós produkciókat is díjaznak.

A Golden Globe-ot ma 25 kategóriában ítéli oda a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség (Hollywood Foreign Press Association) 92 tagja. A díjkiosztó gála rendszeressé vált helyszíne a Beverly Hilton Hotel bálterme, a rendezvény televíziós közvetítését mintegy 125 ország televíziója veszi át.

A Cecile B. DeMille-rõl elnevezett életműdíjat (õ Hollywood egyik legendás rendezõje, elsõsorban a látványos nagy történelmi filmek mestere volt, leghíresebb alkotását, a Tízparancsolatot az 1920-as években néma, majd az 50-es években hangos változatban is elkészítette) eddig többek között Harrison Ford, Al Pacino, Dustin Hoffman, Shirley MacLaine, Barbra Streisand, Jack Nicholson, Sean Connery, Sophia Loren és Gene Hackman kapta meg.

Magyar vonatkozás, hogy Ephraim Kishon (Kishont Ferenc), aki 1964-tõl Hollywoodban is dolgozott forgatókönyvíróként és rendezõként, háromszor nyerte el a Golden Globe-díjat. Többszörös Golden Globe-díjas Tony Curtis magyar származású amerikai filmszínész is. 1989-ben Szabó István Hanussen című filmjét is jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában, 2005 januárjában pedig a legjobb színésznõnek járó díjat a vígjáték kategóriában Annette Bening nyerte el, Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért. Tavaly októberben a Golden Globe-gálán a Hollywoodban lévõ külföldi újságírók szervezete tagjainak nagy sikerrel mutatták be Goda Krisztina Szabadság, Szerelem címû, az 1956-os forradalomról szóló alkotását.

Az idei díjkiosztó jelöltjeit 2006. december 14-én tették közzé. A legtöbb - összesen hét - jelölést az Alejandro González Inárritu rendezte, a népek közötti kulturális szakadékokat vizsgáló Bábel című film kapta. A legjobb drámai nagyjátékfilm kategóriában található a Martin Scorsese rendezte The Departed (A tégla) - amely hat jelölést kapott. A legjobb musical vagy vígjáték kategóriában összesen öt jelölést kapott a Dreamgirls (Bill Condon rendezésében). A 2007-es életmûdíjat az 1938-ban született színész-rendezõ Warren Beatty veheti át a pályája során elért eredményei elismeréseként.

Az elmúlt idõszak tanúsága szerint a Golden Globe-díjkiosztón szerzett elismerés az Oscar-díj legfontosabb elõjele: aki januárban elnyeri a külföldi újságírók szövetségének díját, jó eséllyel reménykedhet a két hónappal késõbb kiosztandó Oscar-szobrocska hazavitelében is.

(MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
Aforizmák
„ A nagyságot az jellemzi, hogy irányt mutat."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ