A Golden Globe idei nyertesei
Dátum: 2007. január 16., kedd, 7:42
A Dreamgirls (Álomlányok) című musical volt az idei Arany Glóbusz-díj legnagyobb nyertese: a film három díjat is kapott a keddre virradóra Beverly Hills-ben immár 64. alkalommal megrendezett gálán. Ugyancsak három díjat kapott az I. Erzsébet királynéről szóló tv-film is.

A Broadway sikerdarabja nyomán készült film, amelyet Diana Ross és egykori soul-együttese, a Supremes sikertörténete ihletett, elnyerte a legjobb musical/vígjáték kategória Arany Glóbuszát, a további két földgömbbel pedig két mellékszereplõjét: Eddie Murphyt és Jennifer Hudsont jutalmazta a Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók szervezete, a HFPA.

A legjobb drámai film a négy, a világ különbözõ részein játszódó, végül egymásba fonódó történetet feldolgozó Bábel, a mexikói Alejandro González Inarritu alkotása lett. Forest Whitakernek jutott a legjobb férfialakítás díja, az afro-amerikai színész az egykori ugandai diktátort, Idi Amin Dadát személyesítette meg The Last King of Scotland (Skócia utolsó királya) című filmben. A legjobb nõi fõszereplõ Arany Glóbuszát is kortárs történelmi személyiség megformázásáért ítélték oda: Helen Mirren A királynõ címû filmben II. Erzsébet angol királynõ alakját öltötte magára. E film forgatókönyvírója, Peter Morgan is Arany Glóbuszt kapott. Mirren begyűjthetett egy másik díjat is, az I. Erzsébet királynõrõl szóló tv-filmért, amelyben szintén õ játszotta az uralkodót. Ez a mini-sorozat további két díjat is kapott, a legjobb tv-filmét, valamint a kategória legjobb férfi mellékszereplõjének járót is, amelyet Jeremy Irons vehetett át.

A musical/vígjáték kategóriában a legjobb férfiszínész Sacha Baron Cohen, a Borat fõhõse, a legjobb színésznõ pedig Meryl Streep lett Az ördög Pradát visel című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb rendezés Arany Glóbuszát Martin Scorsese vihette haza A tégla című filmjéért. A legjobb idegen nyelvû film díját Clint Eastwood második világháborús filmje, a Levelek Iwo Jimából kapta.

A gálán az egykori látványos szuperprodukciók rendezõjérõl, Cecil B. De Mille-rõl elnevezett életműdíjat adtak át Warren Beatty-nek.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Gombaszögi Ella egy zenés vígjátékban például a ledér hölgyet játszó "Gomba" szerepe szerint így fordult Csortos Gyulához: "Azt álmodtam, hogy teljesen meztelenül sétálok az utcán, csak egy nagy tollas kalap volt a fejemen "
Aforizmák
„ A paradicsomban kellemesebb a klíma, a pokolban viszont jobb a társaság."
Tristan Bernard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ