Sundance Filmfesztivál
Dátum: 2007. január 17., szerda, 15:25
A 26. Sundance Filmfesztivált január 18-28. között rendezik meg az Egyesült Államokban.

A független filmek legnagyobb seregszemléjének története a népszerű téli üdülõhelyen, a Utah állambeli Park Cityben indult. Robert Redford filmszínész, rendezõ és producer az általa alapított Sundance üdülõtelepen hívta össze 1981-ben barátait, kollégáit, hogy megvitassák, miként lehetne az amerikai film művészi értékét emelni. Az eredmény a Sundance alapítvány és intézet létrehozása lett, s 1985-tõl az intézet támogatásával és keretében rendeznek minden év januárjában filmfesztiválokat.

A Sundance Filmintézetet a hivatalos stúdióktól független fiatal filmkészítõk támogatására alapították. Redford tisztában volt azzal, milyen nehéz a hollywoodi fõáramlattól független filmet készíteni, illetve a már kész alkotásokat megismertetni a világgal. Az intézet sokféle művészeti tevékenységnek ad otthont, szervezésében képzési programokat indítanak, fesztiválokat rendeznek a világ több pontján, a kaliforniai egyetemen létrehozták a Sundance gyűjteményt a független filmek megõrzésére. Az intézet tízmillió dollárt meghaladó éves költségvetésének egyharmadát maga teremti elõ, kétharmadát támogatóktól kapja, tevékenységét 25 tagú tanács irányítja.

A Sundance Filmfesztiválokat minden év januárjában rendezik a nemzetközi filmipar új hangjainak támogatására. A nemzetközi zsűri az elismeréseket négy kategóriában - Európa, Egyesült Államok, Latin-Amerika és Japán - ítéli oda a legjobb forgatókönyvnek, 2005 óta különdíjjal tüntetik ki a legjobb külföldi dokumentumfilmet is. A gyõztes filmek 10 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek, de ennél sokkal fontosabb a rájuk irányuló figyelem.

Az áttörés 1989-ben következett be, ekkor vetítették Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című művét, amely a kritikai elismerés mellett jelentõs anyagi hasznot is hozott. A filmre felfigyelt Hollywood is, azóta egyre több sztár látogat ide. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. Robert Redford 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amellyel többek között a Sundance keretében kifejtett rendezõi, produceri, valamint „tehetségkutatói" munkásságát is elismerték.

Az alapítvány és az intézet támogatásával külföldön is tartanak műhelygyakorlatokat, Magyarországon például 1997 óta. A közép- és kelet-európai forgatókönyvírói stúdium egyik fõ szorgalmazója Gazdag Gyula filmrendezõ volt, aki maga is tanított a Sundance Institute munkatársaként. Az amerikai földrészen komoly erkölcsi elismerésnek örvendenek a Sundance-mûhelyekben megmérettetett forgatókönyvek, amelyek legjobbjaiból filmek is készülnek.

Redfordnak már saját tv-csatornája is van, a Sundance Channel, az interneten mûködik a Sundance Online Festival, amelynek révén a szervezet saját honlapjáról elindulva lehet filmeket megtekinteni.

A 2006. évi fesztiválon összesen 200 mûvet mutattak be 29 országból, ezek majdnem fele világpremier volt. Hollywoodi sztárok - így Jeniffer Aniston, Sharon Stone és Bruce Willis - nevével fémjelzett filmeket is bemutattak, de a dokumentumfilmek műfaja tört elõre.

Elsõ ízben meghívást kapott egy, a Magyar Filmunió által benevezett alkotás is: Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje. Az elõtte és azóta számos nemzetközi díjat elnyert alkotást a Sundance Fesztivál zsűrije különdíjban részesítette.

(MTI-Panoráma - Bognár Anna, Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
Az Isteni színjáték tengernyi szereplőjéből és fordulatos eseményéből is kitűnik, hogy Dante emlékezőtehetsége rendkívüli volt. Erről a csodálatos memóriáról egy szerény, de frappáns történet is beszámol.
Aforizmák
„A siker titka az őszinteség. Ha már ezt is színlelni tudod, befutottál."
Murphy törvénye
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ