Sundance Filmfesztivál
Dátum: 2007. január 17., szerda, 15:25
A 26. Sundance Filmfesztivált január 18-28. között rendezik meg az Egyesült Államokban.

A független filmek legnagyobb seregszemléjének története a népszerű téli üdülõhelyen, a Utah állambeli Park Cityben indult. Robert Redford filmszínész, rendezõ és producer az általa alapított Sundance üdülõtelepen hívta össze 1981-ben barátait, kollégáit, hogy megvitassák, miként lehetne az amerikai film művészi értékét emelni. Az eredmény a Sundance alapítvány és intézet létrehozása lett, s 1985-tõl az intézet támogatásával és keretében rendeznek minden év januárjában filmfesztiválokat.

A Sundance Filmintézetet a hivatalos stúdióktól független fiatal filmkészítõk támogatására alapították. Redford tisztában volt azzal, milyen nehéz a hollywoodi fõáramlattól független filmet készíteni, illetve a már kész alkotásokat megismertetni a világgal. Az intézet sokféle művészeti tevékenységnek ad otthont, szervezésében képzési programokat indítanak, fesztiválokat rendeznek a világ több pontján, a kaliforniai egyetemen létrehozták a Sundance gyűjteményt a független filmek megõrzésére. Az intézet tízmillió dollárt meghaladó éves költségvetésének egyharmadát maga teremti elõ, kétharmadát támogatóktól kapja, tevékenységét 25 tagú tanács irányítja.

A Sundance Filmfesztiválokat minden év januárjában rendezik a nemzetközi filmipar új hangjainak támogatására. A nemzetközi zsűri az elismeréseket négy kategóriában - Európa, Egyesült Államok, Latin-Amerika és Japán - ítéli oda a legjobb forgatókönyvnek, 2005 óta különdíjjal tüntetik ki a legjobb külföldi dokumentumfilmet is. A gyõztes filmek 10 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek, de ennél sokkal fontosabb a rájuk irányuló figyelem.

Az áttörés 1989-ben következett be, ekkor vetítették Steven Soderbergh Szex, hazugság, videó című művét, amely a kritikai elismerés mellett jelentõs anyagi hasznot is hozott. A filmre felfigyelt Hollywood is, azóta egyre több sztár látogat ide. A Sundance Filmfesztiválon olyan tehetségek indultak el a siker útján, mint Brad Pitt, Liv Tyler és Quentin Tarantino. Robert Redford 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, amellyel többek között a Sundance keretében kifejtett rendezõi, produceri, valamint „tehetségkutatói" munkásságát is elismerték.

Az alapítvány és az intézet támogatásával külföldön is tartanak műhelygyakorlatokat, Magyarországon például 1997 óta. A közép- és kelet-európai forgatókönyvírói stúdium egyik fõ szorgalmazója Gazdag Gyula filmrendezõ volt, aki maga is tanított a Sundance Institute munkatársaként. Az amerikai földrészen komoly erkölcsi elismerésnek örvendenek a Sundance-mûhelyekben megmérettetett forgatókönyvek, amelyek legjobbjaiból filmek is készülnek.

Redfordnak már saját tv-csatornája is van, a Sundance Channel, az interneten mûködik a Sundance Online Festival, amelynek révén a szervezet saját honlapjáról elindulva lehet filmeket megtekinteni.

A 2006. évi fesztiválon összesen 200 mûvet mutattak be 29 országból, ezek majdnem fele világpremier volt. Hollywoodi sztárok - így Jeniffer Aniston, Sharon Stone és Bruce Willis - nevével fémjelzett filmeket is bemutattak, de a dokumentumfilmek műfaja tört elõre.

Elsõ ízben meghívást kapott egy, a Magyar Filmunió által benevezett alkotás is: Kenyeres Bálint Before Dawn című rövidfilmje. Az elõtte és azóta számos nemzetközi díjat elnyert alkotást a Sundance Fesztivál zsűrije különdíjban részesítette.

(MTI-Panoráma - Bognár Anna, Sajtóadatbank)

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Aforizmák
„Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ