Átadták a magyar filmkritikusok díjait
Dátum: 2007. január 26., péntek, 18:39
Herskó János filmrendezőnek ítélték az idén a magyar filmkritikusok életműdíját; az ez évi filmkritikusi elismeréseket pénteken adták át Budapesten.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztálya által 1962-ben alapított filmkritikusi díjakat Báron György, a szakosztály elnöke nyújtotta át.

Herskó János külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész a tervek szerint jövõ csütörtökön, a 38. Magyar Filmszemle keretében veszi át az elismerést.

A B. Nagy László-díjat az idén Hajdu Szabolcsnak ítélték, a Fehér tenyér című filmért.

A legjobb rendezés díját Pálfi György kapta, Taxidermia című munkájáért. Rendezõi és operatõri teljesítményéért Szaladják István részesült elismerésben.

A legjobb dokumentumfilm díját Litauszki János vehette át a Cérnaszálon című filmért, a legjobb kisjátékfilm díját pedig Szirmai Mártonnak ítélte a grémium, a Szalontüdõ című alkotásért. A legjobb kísérleti mű kategóriában Szemzõ Tibort tüntették ki, Csoma-legendárium című munkájáért.

A legjobb elsõ filmért Kocsis Ágnes, a Friss levegõ rendezõje vehetett át elismerést.

A legjobb nõi fõszereplõnek járó díjat Nyakó Júlia kapta a Friss levegõ című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi fõszereplõ Czene Csaba, Trócsányi Gergely és Marc Bischoff lett, a díjat a Taxidermia című filmben mutatott teljesítményükkel érdemelték ki.

A legjobb nõi epizódalakítás díját Stanczel Adélnak ítélték, szintén a Taxidermia című filmben nyújtott alakításért. A legjobb férfi epizódalakításért Gheorghe Dinicát jutalmazták, aki a Fehér tenyér című alkotásban szerepelt.

A filmkritikusok különdíját, a Herminamezõ című filmért, a tavaly márciusban elhunyt Halász Péternek ítélték.

Az ünnepségen átadták a Simó Sándor Alapítvány díját is, amelyet minden alkalommal egy pályakezdõnek ítélnek oda. Az elismerést Lakos Száva egyetemista vehette át Pálfi György filmrendezõtõl, az alapítvány kuratóriumának tagjától.

A rendezvényen Csákvári Géza filmkritikus értékelte a magyar filmszakma elmúlt évét. Hangsúlyozta: M. Tóth Géza Maestro című alkotásának Oscar-díjra jelölése rávilágít arra, hogy Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítani az animációs kisfilmekre és az ilyen alkotások moziba kerülésére.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Az amerikai turnéja során Jehudi Menuhint, a világhírű hegedűművészt meghívták egy gazdag házhoz. A textilgyáros házigazda kihasználta az alkalmat, és megkérte Menuhint, hallgassa meg fia játékát, mert mindenki nagyon tehetségesnek tartja
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ