Filmszemle – játékfilmek a versenyprogramban
Dátum: 2007. január 27., szombat, 12:08
Több adaptáció is szerepel a kedden megnyíló 38. Magyar Filmszemle játékfilmes versenyében, amelyben tizenhét alkotás kapott helyet – tartalmazza az eseményre megjelentetett programfüzet.

A filmek egyebek mellett az emberek közötti kapcsolatokról, a kiszolgáltatottságról, a boldogságkeresésrõl szólnak, de olyan művek is láthatók, amely az 1956-os forradalom eseményeit elevenítik fel.

Elek Judit munkája, A hét nyolcadik napja Szendrõy Hanna primadonnáról szól, a fõszerepben Maja Komorowska látható. A fõszereplõ a lakásmaffia áldozatává válik, majd hajléktalan lesz.

Márai Sándornak állít emléket Szalai Györgyi és Dárday István filmje, Az emigráns, amely az író és felesége utolsó éveit eleveníti fel az alkotó naplója segítségével. A fõszerepekben Bács Ferenc és Gyöngyössy Katalin látható.

A Boldog új élet, Bogdán Árpád elsõ, életrajzi elemekre épülõ filmje egy nevelõotthonból kiszabadult fiúról szól, aki egy nap megkapja a gyermekkorát feldolgozó aktákat.

Erdõss Pál munkája, a Budakeszi srácok az 1956-os forradalom eseményeit, elõjeleit idézi fel egy kisfiú látószögén keresztül, olyan szereplõk közreműködésével, mint Nagy-Kálózy Eszter, Veégh Szabolcs, Gáspár Sándor, Kovács Lajos. Alapjául Kovács István: A gyermekkor tündöklete címû mûve szolgált.

Bodor Ádám Az érsek látogatása címû regényébõl készült Kamondi Zoltán filmje, a Dolina. A történet helyszíne egy eldugott városka, Bogdanski Dolina, ahová magas rangú vendéget várnak, ám helyette Gabriel Ventuza érkezik, hogy bátyja utasítására kihantoltassa és hazaszállítsa édesapjuk földi maradványait.

Kertész Imre Detektívtörténet című műve nyomán született Vecsernyés János Emelet című alkotása, amely egy meg nem nevezett országban játszódik, középpontjában pedig egy titkos rendõri szervezet áll. A filmben együtt játszik Haumann Péter és fia, Haumann Máté.

Egy 49 éves, nõs író és egy 19 éves fiú szerelmérõl szól Esztergályos Károly munkája, a Férfiakt, amelynek fõszerepeit Gálffi László, Szabó Dávis és Kerekes Éva játssza.

Szõke András Hasutasok című filmje négy jóbarát története. A rendszerváltásig vasutasként dolgoznak, majd a leépítések áldozatai lesznek. A fõbb szerepekben Derzsi János, Szarvas József, Badár Sándor, Zelei Gábor látható.

Bollók Csaba Iszka utazása című alkotása a címszerepet alakító kislány viszontagságos életén alapul, amelyet négy éven keresztül követett nyomon a rendezõ a Déli-Kárpátok bányavidékén.

Rohonyi Gábor elsõ nagyjátékfilmje, a Konyec - Az utolsó csekk a pohárban egy idõs házaspár rablásokkal tarkított boldogságkeresésérõl szól. A fõszerepben Keres Emil, Földi Teri, Schell Judit és Schmied Zoltán látható.

Mészáros Péter műve, a Kythera az alkotók meghatározása szerint a XVIII. század egyik legtitokzatosabb festményének, Watteau: Indulás Cythere szigetére című képének keserű, mai adaptációja - kamaradráma a szerelem elmúlásáról.

Igor és Ivan Buharov Lassú tükör című munkájának középpontjában - a szemlére közzétett versszerű leírás szerint - a szerelem, a mámor áll.

Herendi Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Lora, a rendezõ meghatározása szerint love story. A forgatókönyvet Divinyi Réka írta. Fõszereplõi Lucia Brawley, Nagy Péter és Fekete Ernõ.

A Mansfeld a fiatalon kivégzett Mansfeld Péter forradalmár életérõl, közvetve az 1956-os eseményekrõl szól. A rendezõ, Szilágyi Andor 1989-ben A világtalan szemtanú címmel regényt írt az ' 56-os mártírról.

Csáth Géza művei nyomán készült az Ópium - Egy elmebeteg nõ naplója című alkotás. Szász János játékfilmje 1913-ban játszódik Magyarországon, és egy válságban szenvedõ író-orvos történetét dolgozza fel. Egy nap új beteget bíznak rá, aki saját naplója rabja, nem képes letenni a tollat. Az orvos féltékeny lesz a nõre. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan alakul át, egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik.

Sas Tamás: S.O.S szerelem! című filmjében Csányi Sándor - afféle modern Cyranóként - üzletszerűen segít férfitársainak a nagy Õ meghódításában, szakmai és magánélete azonban válságba kerül, amikor beleszeret egy óvónõbe, akit Ullmann Mónika alakít.

Maár Gyula Töredék című filmje a második világháború befejezése után, egy katolikus kolostor mikrovilágában játszódik, amelyet hitek és kételyek szõnek át. A fõbb szerepeket Zsótér Sándor, Trill Zsolt, Törõcsik Mari, Haumann Péter alakítja.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Henrik Ibsen, a nagy drámaíró egy alkalommal Rómában sétálgatott, amikor fölkeltette érdeklődését egy plakát, amelyet nagy tömeg bámult. Közelebb ment, de észrevette, hogy nincs nála az olvasószemüvege.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ Kevés olyan bosszantó és elviselhetetlen dolog van a világon, mint másnak a jó példája. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ