Kedden kezdődik a filmszemle
Dátum: 2007. január 28., vasárnap, 13:07
Fábri Zoltán emlékének szentelik a 38. Magyar Filmszemlét, amely kedden este nyílik meg Budapesten. A filmes seregszemléhez kapcsolódóan életmű-kiállítást rendeznek a 90 éve született, Kossuth-díjas filmrendező tiszteletére a Magyar Nemzeti Galériában.

A filmszemle hivatalos megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter mond köszöntõt, majd átadják a Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjakat. Ezt követõen Sándor Pál Noé bárkája című filmjét vetítik.

A Magyar Mozgókép Mestere elismerést az idén Szabó István és Herskó János filmrendezõ kapja. A díjat a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Rendezõk Céhe és a Magyar Operatõrök Szövetségének közös javaslata alapján minden évben a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma ítéli oda.

A filmszemlén hagyományosan életmûdíjat is kiosztanak, a kitüntetést az idén Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendezõ kapja.

A rendezvények helyszíne a Jövõ Háza Központ, a Palace Mammut és az Uránia Nemzeti Filmszínház. A versenyprogramban 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztõ film szerepel.

A versenyprogram a dokumentumfilmek vetítésével kezdõdik, ezután a kísérleti és kisjátékfilmek, majd a játékfilmek bemutatása következik.

A szervezõk az idén a játékfilmek versenyében kettõs fõdíjat osztanak ki: az egyik elismerést az év legjobb szerzõi filmje, a másikat az év legjobb műfaji alkotása kapja.

A játékfilmes zsűri elnöke Ulrich Gregor német filmtörténész. A dokumentumfilmes grémiumot Karátson Gábor író, festõ, a kísérleti- és kisjátékfilmes zsűrit Tímár Péter filmrendezõ, a tudományos és ismeretterjesztõ filmes bizottságot Réz András filmesztéta vezeti.

A programban versenyen kívüli vetítések is szerepelnek. Fábri Zoltánra két alkotással emlékeznek: az Édes Annával és a Hannibál tanár úrral.

A filmszemle ideje alatt több kerekasztal-beszélgetést tartanak, a Millenáris Teátrumban pedig az idén is megrendezik a magyar filmplakátok kiállítását és versenyét.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk a sajátunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig."
Hermann Hesse
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ