Berlinale Kamera Díj Mészáros Mártának
Dátum: 2007. január 30., kedd, 14:35
Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án.

Mészáros Márta 1975-ben elsőként vett részt a berlini filmfesztiválon Magyarországról. Elek Judit Istenmezején és Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjeit mutatták be ekkor Berlinben. Mészáros Márta filmje négy díjat nyert el, köztük a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Az Örökbefogadás című film nemcsak Magyarország és a Berlinale kapcsolatában volt mérföldkő, hanem a fesztivál történetében is, hiszen Mészáros Márta lett a legelső rendezőnő, akit a berlini Arany Medvével jutalmaztak.

A Berlinale Kamera Díj egyfajta köszönetnyilvánítás, amellyel 1986 óta azokat a filmes személyiségeket honorálják, akik a fesztivál történetében meghatározó szerepet játszanak.

Az elismerést a fesztivál igazgatójától Dieter Kosslicktól Mészáros Márta személyesen veszi át február 13-án a Filmpalastban, ahol újra levetítik az Örökbefogadás című filmet.

Fotó: © Fábián Évi

További ünneplésre ad okot az idei berlini filmfesztiválon a John Templeton Filmdíj tízéves fennállásának évfordulója. Fekete Ibolya ebből az alkalomból hivatalos Berlinbe, CHICO című filmjéért ugyanis 2001-ben elnyerte e rangos elismerést.

Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére, Iszka utazása, Boldog új élet, Férfiakt és Szabadság, Szerelem - A fesztiválon bemutatandó öt magyar alkotás mellett a „Fórum” válogatásban Srdan Golubovic A CSAPDA című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt.

A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale TALENT CAMPUS-on Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Minden vegetáriánus megváltozik, ha örököl egy szalámigyárat."
Moldova György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ