Berlinale Kamera Díj Mészáros Mártának
Dátum: 2007. január 30., kedd, 14:35
Életműve elismeréseként Mészáros Mártát az 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Kamera Díjjal tünteti ki február 13-án.

Mészáros Márta 1975-ben elsőként vett részt a berlini filmfesztiválon Magyarországról. Elek Judit Istenmezején és Mészáros Márta Örökbefogadás című filmjeit mutatták be ekkor Berlinben. Mészáros Márta filmje négy díjat nyert el, köztük a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.

Az Örökbefogadás című film nemcsak Magyarország és a Berlinale kapcsolatában volt mérföldkő, hanem a fesztivál történetében is, hiszen Mészáros Márta lett a legelső rendezőnő, akit a berlini Arany Medvével jutalmaztak.

A Berlinale Kamera Díj egyfajta köszönetnyilvánítás, amellyel 1986 óta azokat a filmes személyiségeket honorálják, akik a fesztivál történetében meghatározó szerepet játszanak.

Az elismerést a fesztivál igazgatójától Dieter Kosslicktól Mészáros Márta személyesen veszi át február 13-án a Filmpalastban, ahol újra levetítik az Örökbefogadás című filmet.

Fotó: © Fábián Évi

További ünneplésre ad okot az idei berlini filmfesztiválon a John Templeton Filmdíj tízéves fennállásának évfordulója. Fekete Ibolya ebből az alkalomból hivatalos Berlinbe, CHICO című filmjéért ugyanis 2001-ben elnyerte e rangos elismerést.

Jegyzőkönyv – Mansfeld Péter emlékére, Iszka utazása, Boldog új élet, Férfiakt és Szabadság, Szerelem - A fesztiválon bemutatandó öt magyar alkotás mellett a „Fórum” válogatásban Srdan Golubovic A CSAPDA című műve kapott meghívást. A szerb-német-magyar koprodukció az Új Budapest Filmstúdió részvételével készült, koproducere Kántor László volt.

A magyar filmesek legifjabb generációját a Berlinale TALENT CAMPUS-on Gerevich András forgatókönyvíró, Madarász István rendező, Pető Kata színművész és Vadócz Péter rendező képviseli.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
Aforizmák
„ ...nem mindenki oroszlán, aki az akar lenni."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ