Francia mozikban a Before Dawn
Dátum: 2005. november 30., szerda, 13:27
Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotása fesztiválsikereinek köszönhetően hamarosan a francia moziforgalmazásba kerül. A 13 perces mű ugyanis a hétvégén véget ért bukaresti DaKino díjai mellett a 26. Villeurbanne-i Rövidfilm Fesztivál G.R.A.C.-díját is elnyerte Franciországban.

Ez a Before Dawn tizenegyedik külföldöldi díja, mely a szakmai elismerés mellett azt is biztosítja, hogy a film a fesztiválok közönsége után a mozinézőknek is bemutatkozhasson.

A G.R.A.C. (Regionális Társulás a Filmművészet Népszerűsítéséért) forgalmazási díja lehetővé teszi, hogy Kenyeres rövidfilmje a közel ötven francia mozit számláló G.R.A.C. hálózatában a vetítővásznakra kerüljön.
A hazai moziközönség januártól láthatja Lars von Trier Manderlay-jának kísérőfilmjeként Kenyeres alkotását, mely a Budapest Film gondozásában jelenik meg.

A fesztiválokon sikeresen szereplő rövidfilmek moziba juttatását több díj segíti elő Európában. Tóth Barnabás Vonaton című alkotása a RADI-díjat elnyerve jutott a francia mozikba. Legutóbb pedig Csáki László Darazsak, ludak, körtefa című animációja szintén egy fesztiváldíjnak köszönhetően jutott el a német forgalmazókhoz, amikor Oberhausenben a Hamburgi Rövidfilm Ügynökség díját nyerte el májusban.

A Before Dawn című film Cannes-i premeirje óta, melyet azóta közel negyven fesztiválmeghívás követett, Szent Pétervárott, Szarajevóban, Leeds-ben, Cottbusban, Madridban, és legutóbb Bukarestben nyert rangos díjakat.

A film operatőrét, Erdély Mátyást a Filmszemlén, Belo Horizonte-ben, és Bukarestben jutalmazták a legjobb operatőr díjával. A Before Dawn című filmet jelenleg az operatőrök legnagyobb nemzetközi seregszemléje egyikén, a lódz-i CAMERIMAGE fesztiválon vetítik.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A Le Radical (1887. március 19.) san franciscói híre: egy odavaló műbarát megrendelte Párizsból a milói Vénus másolatát. Meg is érkezett, persze kar nélkül. A műbarát beperelte a Central Pacific Companyt kártérítésért.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ