A Magyar Filmszemle díjazottjai
Dátum: 2007. február 6., kedd, 19:53
Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor Konyec – Az utolsó csekk a pohárban című munkája nyerte el a legjobb játékfilmnek járó díjat a kedden véget ért 38. Magyar Filmszemlén.

Bollók Csaba filmje a legjobb szerzői filmnek járó díjat kapta a lelki mélység realista és őszinte megközelítéséért, a meggyőző integritásért.

Rohonyi Gábor első nagyjátékfilmjét a legjobb műfaji alkotásnak ítélte a szakmai zsűri, elismerve a film ötletességét, gazdag humorát.

A legjobb rendező díját Szász János kapta az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az indoklás szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.

A legjobb operatőrnek járó elismerést Máthé Tibor nyerte el az Ópium című film fényképezéséért, a határozottság és gyengédség együttes megjelenítéséért.

A Simó Sándorról elnevezett elsőfilmes díjat a zsűri Bogdán Árpádnak ítélte a Boldog új élet című filmért, a személyes tragédia költői látomásáért.

A legjobb látványért járó elismerést a Dolina című film alkotóközösségének ítélte a zsűri (díszlet: Árvai György, jelmez: Szűcs Edit, Breckl János, operatőr: Medvigy Gábor, rendező: Kamondi Zoltán).

A legjobb forgatókönyvírói díjat Elek Judit A hét nyolcadik napja című filmje kapta, a számos eredeti karaktert felvonultató, valósághoz közeli komplex történetért.

A legjobb női alakítás díját Kovács Kata nyerte el, a Kythera című filmben folyamatos és határozott filmes jelenlétet nyújtó eszköztelen szerepjátékáért.

A legjobb férfi alakítás díját Zsótér Sándornak ítélték a Töredék című filmben nyújtott intenzív, megigéző alakításáért.

A legjobb eredeti filmzene díját Membran kapta a Boldog új élet című film zenei munkájáért.

A produceri díjat Sipos Gábornak és Rajna Gábornak, a Laokoon Film producereinek ítélték a Boldog új élet című film produceri és a Lassú tükör című film társproduceri tevékenységéért.

Az Arany olló-díjban Czakó Judit vágó részesült az Iszka utazása és a Kythera című film vágói munkájáért.

Az Arany mikrofon-díjat az Ópium című filmben végzett hangmérnöki munkáért Sipos Istvánnak, Manuel Lavalnak és Matthias Schwabnak ítélte a zsűri.

Elismerő oklevelet kapott Igor és Ivan Buharov a Lassú tükör című film szürreális és reális kompozíciójáért, melyet a nézőnek kell helyreigazítani.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmjének járó díjat Nemes Jeles László kapta Türelem című filmjéért, az érzékeny téma szokatlan feldolgozásáért.

A kísérleti film kategória különdíját Nicolaus Myslicki Álszent című filmjének ítélték a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.

A zsűri rendezői különdíját a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért Nagy Dénes nyerte el az Együtt című filmért.

A zsűri operatőri díját az Alterego című film operatőrének, Tóth Widamon Máténak adományozták a lakásbelsők tartózkodó, de a szereplők személyiségét is kisugárzó világításáért, a képek tartózkodó intimitásáért.

Elismerő oklevelet kapott Horváth Lili a Vakáció című film atmoszférateremtő, a szereplők belső világát mély empátiával bemutató rendezéséért.

Az év legjobb dokumentumfilmjének járó díjat Kincses Rékának ítélték a Balkán bajnok című filmért, az erdélyi sors egyetemes érvényű bemutatásáért, melyet a rendező családjának és politikus apjának életén keresztül ábrázol.

A rendezői díjat Kőszegi Edit nyerte el a Menekülés a szerelembe című filmért, az élet, halál, szerelem motívumának ábrázolásáért egy cigányasszony sorsán keresztül.

A Schiffer Pál-díjban Pigniczki Réka részesült a Hazatérés: Egy szabadságharcos története című munkáért, amelyben egy 56-ban Amerikába menekült apa sorsát tárja fel dokumentumfilmes módszerrel lányai utazásain keresztül.

Az esélyegyenlőségi díjat Zsigmond Dezső nyerte el az Élik az életüket című munkáért, amelyben egy család leépülésének drámai képei és történetei jelennek meg a megállíthatatlannak látszó elnyomorodás világában.

Az operatőri díjat Talán Csabának ítélték az Elboronálva cím film fényképezéséért, a tanyavilágban élő emberek lassú elmúlásának érzékeny operatőri eszközökkel történő ábrázolásáért.

A kiemelkedő művészi teljesítményért oklevelet kapott Forgács Péter a Miss Universe 1929 - Lisl Goldarbeiter - A szépség útja; Gulyás Gyula az Itt az idő; Szobolits Béla a Miért?! Egy tragikus szerelem története; Kékesi Attila A forradalom arca - Egy pesti lány nyomában című filmért.

Az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmjének járó díjat Kóthy Judit és Topits Judit Forró ősz a hidegháborúban című alkotásának adományozták, elismerve ezzel az alapos és szakszerű kutatást, a pontos szerkesztést, a film objektivitását, s nem utolsó sorban azt a koncepciót, amely az 1956-os magyarországi forradalmat szélesebb történelmi kontextusban mutatja meg.

A zsűri Dér András A hét főbűn (Bűnök ezek?) című filmjének ítélte a legjobb rendezésért járó díjat, elismerve azt az eredeti rendezői koncepciót, amely az elvont gondolatokat a megszólalók személyén keresztül megélhetővé, személyessé tette.

A legjobb témaválasztásért járó elismerést Tóth Zsolt Marcell: Budapesti vadon című filmje kapta, a rendkívül élő, friss témaválasztásért.

Több mint tíz különdíjat is odaítéltek a négy szakmai zsűri által kiadott elismerések mellett a 38. Magyar Filmszemlén.

A Magyar Rendezők Társasága, a HSD által alapított Stáb mestere-díjat Galsainé Einhorn Zsuzsa berendező és Krasnyánszky Gyula pirotechnikus nyerte el.

Az Országos Diákzsűri fődíját, a Zöld Holló-fődíjat Bollók Csaba kapta az Iszka utazása című filmért, a minden képkockából sugárzó őszinteségéért, amely az indoklás szerint képes volt egy ilyen, csak ritkán belátható világot a közönség elé tárni.

A Színház és Filmművészeti Egyetem Film-főtanszak hallgatói a 2006-os esztendő legjobb tanárának járó Nyakkendő-díjat Sellő Hajnalnak ítélték oda.

A Magyar Filmplakát-kiállítás és -verseny szakmai díját Pálos György Sztornó című filmjének plakátja kapta, amelynek tervezője: Behan Mária. A közönségdíjat a helyszíni és az internetes szavazok alapján Goda Krisztina: Szabadság, Szerelem című filmjének plakátja nyerte el, tervezői: Kovács Gergely és Juhász Örsi.

A kiállítás szakmai partnere, a Multireklám ZRt. díját a szakmai zsűri által kiválasztott Sztornó című filmplakát készíttetői, a film producere, Czabán György és a forgalmazó Hungarotop igazgatója, Prukner Pál kapta.

A Mozisok Országos Szövetségének elismerését a 2006-os naptári évben a legmagasabb nézőszámot elért magyar játékfilm, a Szabadság, Szerelem nyerte el.

Az Országos Rádió és Televízió Testület nézettségi díját a legmagasabb nézőszámot elért játékfilm, a Csak szex és más semmi alkotói nyerték el. A díj kiírása azokra a filmekre vonatkozik, amelyek 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között kerültek moziba, és az idei filmszemlét megelőző esztendőben 12 teljes műsorhét állt a forgalmazás rendelkezésére.

Az internetes közönségszavazatok alapján a legjobb nagyjátékfilmnek járó filmhu-díjat Konyec című filmjéért Rohonyi Gábor kapta.

Az internetes közönségszavazatok alapján a TV2 25 millió forintos különdíját a szavazók körében legnépszerűbb film, szintén a Konyec nyerte el.

A külföldi kritikusok és újságírók szavazatai alapján a Gene Moskowitz-díjat Szász János kapta az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmjéért.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Hogy szerelmes vagy, az nem ok arra, hogy szeressenek."
Hippolyte Taine
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ