Megnyílt a berlini filmfesztivál
Dátum: 2007. február 9., péntek, 8:58
Az 1963-ban elhunyt Edit Piaf világhírű francia sanzonénekes életéről szóló La Vie en Rose című film bemutatásával nyílt meg csütörtök este az 57-ik berlini filmfesztivál.

A német főváros egyik leghíresebb terén, a Potsdamer Platzon lévő Berlinale Palotában a nemzetközi és a hazai filmvilág számos neves sztárja gyűlt össze az egyik legrangosabb nemzetközi kulturális seregszemlének számító fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Jelen volt a német kormány több tagja, köztük Bernd Neumann kulturális miniszter és számos parlamenti képviselő, továbbá Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere.

Az immár 57-ik Berlinale minden korábbinál gazdagabb programmal és világhírű sztárok tömegével várja a filmszerető közönséget. A fesztivál rangját jelzi, hogy összesen 4921 film jelentkezett a részvételre, s a zsűri ezek közül választotta ki azt a mintegy 400-at, amely a február 18-ig tartó rendezvényen ténylegesen bemutatásra kerül, több mint 50 országból, köztük Magyarországról is.

A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick már korábban beszámolt arról, hogy a filmek közül csaknem száz világpremiernek számít, míg a rendezvény fő díjáért, az Arany Medvéért huszonkét film vetélkedik.

A nyitófilmet, Olivier Dahan francia rendező Edit Piafról szóló filmjét hatalmas érdeklődés előzte meg. Az alkotás - Marion Cotillard-dal a főszerepben - a bennfentesek szerint az egyik legnagyobb esélyes az Arany Medvére. Emellett több kategóriában több Ezüst Medve kerül kiosztásra

A zsűri elnöke Paul Schrader amerikai rendező, aki Magyarországon egyebek között az Amerikai dzsigoló című filmjéről ismert. A részt vevő sztárok többsége - köztük számos Oscar-díjas rendező és színész - már a megnyitóra megérkezett a német fővárosba. A fesztivál vendégei között van egyebek között Clint Eastwood, Robert de Niro, Ben Kingsley, Matt Damon, Sharon Stone, Lauren Bacall, illetve Cate Blanchet, Hanna Schygulla és Jacques Rivette.

Berlinbe várják a világhírű magyar filmrendezőt, Mészáros Mártát is, aki régi ismerősként tér vissza a berlini filmfesztiválra. A Kossuth-díjas filmrendező ugyanis 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - Arany Medvét kapott. Nyílt titok, hogy Mészáros Mártára a német fővárosban újabb kitüntetés vár, életműve elismeréseként ugyanis ismét az egyik fő díjban, mégpedig a Berlinale Kamera-díjában részesül.

Magyarországról egyébként a fesztivál versenyprogramjába meghívást kapott Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje. Az animációs alkotás az 1959. március 21-én történteket idézi fel, azt a napot, amelyen - alig néhány nappal 18. születésnapja után - kivégezték a 16 évesen elítélt Mansfeld Pétert. A filmetűd alatt szóról-szóra elhangzik az ítélet végrehajtását dokumentáló jegyzőkönyv.

A berlini filmfesztiválon ugyanakkor számos más magyar alkotás is jelen lesz: a Panoráma szekcióban mutatják be Bogdán Árpád Boldog új élet és Esztergályos Károly Férfiakt című alkotását.

Az úgynevezett Shooting Stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplője képviseli Magyarországot.

De a Berlinalén tartják a magyar filmszemle legjobb játékfilmjének díjával kitüntetett Bollók Csaba Iszka utazása című alkotásának premierjét is: a film a Berlinale Generation elnevezésű versenyprogramjában szerepel, Közép-Európából egyedül.

(MTI-Panoráma - Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Yehudi Menuhin hegedűművész nemcsak játékáról, hanem roppant szorgalmáról is híres. Naponta nyolc órán át gyakorol, s ezt sohasem mulasztja el.
Aforizmák
„ Ha magunkhoz veszünk egy éhező kutyát, és ellátjuk minden jóval nem fog megharapni. Ez a legfőbb különbség a kutya és az ember között."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ