Kamera-díj Mészáros Mártának a Berlinale-n
Dátum: 2007. február 13., kedd, 22:07
Mészáros Mártát a Berlinale Kamera-díjával tüntették ki kedden este életművének elismeréseként.

A világhírű magyar filmrendezőnek a rangos nemzetközi fesztivál egyik helyszínén, a Berlin központjában lévő Filmpalast moziban nyújtotta át a díjat Dieter Kosslick, az 57. alkalommal megrendezett Berlinale nagy hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő intendánsa, aki rendkívül meleg szavakkal méltatta a Kossuth díjas magyar rendező tevékenységét.

Kosslick utalt arra, hogy Mészáros Márta régi ismerős a berlini filmfesztiválon: 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első, s egyben az első női rendező volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - fő díjat, azaz Arany Medvét kapott.

A Berlinale egyik legrangosabb kitüntetésének számító Kamera-díjat 1986 óta ítélik oda olyan rendezőknek, színészeknek és újságíróknak, akiknek egész életpályájuk összeforrt a filmművészettel, s tevékenységükkel kiemelkedően járultak hozzá a filmek népszerűsítéséhez, egymás jobb megismeréséhez és megértéséhez, s természetszerűleg a kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez.

A díjátadáson jelent volt a Berlinale számos kiemelkedő külföldi és német részvevője, továbbá azok a fiatal magyar rendezők és színészek, akik most mutatkoztak be a fesztiválon, továbbá Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakállamtitkára, aki külön is köszöntötte a világhírű magyar filmrendezőt.

A díjátadás után telt ház előtt vetítették le Mészáros Márta Örökbefogadás című, Berlinben már 1975 óta ismert és elismert filmjét, egy intézeti kislány és egy negyvenéves nő egymásra találásának megrázó történetét.

A kitüntetés alkalmából hosszú méltatást közölt keddi számában Mészáros Mártáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tekintélyes konzervatív napilap kulturális mellékletében ismertette a magyar rendezőnő életútját, felidézve annak főbb állomásait, s sorra véve legnagyobb filmjeit, kezdve az Örökbefogadástól a Kilenc hónapon keresztül a pályájának meghatározó fejezetét jelentő Napló-sorozatig, valamint A temetetlen halott című, Nagy Imréről szóló legutóbbi filmjéig.

Németországban Mészáros Márta mind Keleten, mind Nyugaton már évtizedekkel ezelőtt rajongókra talált. A Berlinale Kamera-díja mindennek új és szép bizonyítéka - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az elmúlt években Berlinale Kamera-díjat kapott többek között Jodie Foster amerikai színésznő, a szintén amerikai Meryl Streep, továbbá Daniel Day Lewis brit színész, valamint Costa Gavra világhírű görög rendező.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„Imádom az ellenségeimet, ha értelmesek, ugyanannyira viszolygok az ostobáktól, akik megvédenek."
Salvador Dali
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ