Kamera-díj Mészáros Mártának a Berlinale-n
Dátum: 2007. február 13., kedd, 22:07
Mészáros Mártát a Berlinale Kamera-díjával tüntették ki kedden este életművének elismeréseként.

A világhírű magyar filmrendezőnek a rangos nemzetközi fesztivál egyik helyszínén, a Berlin központjában lévő Filmpalast moziban nyújtotta át a díjat Dieter Kosslick, az 57. alkalommal megrendezett Berlinale nagy hazai és nemzetközi tekintélynek örvendő intendánsa, aki rendkívül meleg szavakkal méltatta a Kossuth díjas magyar rendező tevékenységét.

Kosslick utalt arra, hogy Mészáros Márta régi ismerős a berlini filmfesztiválon: 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első, s egyben az első női rendező volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - fő díjat, azaz Arany Medvét kapott.

A Berlinale egyik legrangosabb kitüntetésének számító Kamera-díjat 1986 óta ítélik oda olyan rendezőknek, színészeknek és újságíróknak, akiknek egész életpályájuk összeforrt a filmművészettel, s tevékenységükkel kiemelkedően járultak hozzá a filmek népszerűsítéséhez, egymás jobb megismeréséhez és megértéséhez, s természetszerűleg a kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez.

A díjátadáson jelent volt a Berlinale számos kiemelkedő külföldi és német részvevője, továbbá azok a fiatal magyar rendezők és színészek, akik most mutatkoztak be a fesztiválon, továbbá Bogyay Katalin, a kulturális minisztérium nemzetközi ügyekkel foglalkozó szakállamtitkára, aki külön is köszöntötte a világhírű magyar filmrendezőt.

A díjátadás után telt ház előtt vetítették le Mészáros Márta Örökbefogadás című, Berlinben már 1975 óta ismert és elismert filmjét, egy intézeti kislány és egy negyvenéves nő egymásra találásának megrázó történetét.

A kitüntetés alkalmából hosszú méltatást közölt keddi számában Mészáros Mártáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A tekintélyes konzervatív napilap kulturális mellékletében ismertette a magyar rendezőnő életútját, felidézve annak főbb állomásait, s sorra véve legnagyobb filmjeit, kezdve az Örökbefogadástól a Kilenc hónapon keresztül a pályájának meghatározó fejezetét jelentő Napló-sorozatig, valamint A temetetlen halott című, Nagy Imréről szóló legutóbbi filmjéig.

Németországban Mészáros Márta mind Keleten, mind Nyugaton már évtizedekkel ezelőtt rajongókra talált. A Berlinale Kamera-díja mindennek új és szép bizonyítéka - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az elmúlt években Berlinale Kamera-díjat kapott többek között Jodie Foster amerikai színésznő, a szintén amerikai Meryl Streep, továbbá Daniel Day Lewis brit színész, valamint Costa Gavra világhírű görög rendező.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
 
A L'Opinion című lap 1885.október 15-i számában megemlékezik a Hotel Drouot árveréséről (amely árverési csarnokot műfordítóink Drout-szállodának szoktak magyarítani), s elmondja, hogy mikor a szolga a kiállítási asztalra helyezett egy milói Vénust ábrázoló másolatot, harsány hangon kiáltotta a közönség felé:
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ