Kínai film nyerte az Arany Medvét
Dátum: 2007. február 18., vasárnap, 13:45
Minden előzetes várakozásra rácáfolva, kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuya's Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este.

A film főszereplője Jü Nan (Yu Nan) egy önállóságra törekvő, rendkívül nehéz sorsú nőt alakít, aki a kínai gazdaság terjeszkedésének ellenállva a városba költözés helyett továbbra is Belső-Mongólia sivár vidékén kíván élni súlyosan beteg férjével és két gyermekével. Az 1965-ben született rendezőnek ez volt a negyedik játékfilmje, korábban már két alkotásával szerepelt a Berlinale különböző szekcióiban.

A díjat Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója és Paul Schrader, a nemzetközi zsűri amerikai elnöke együttesen adta át az esti gálán a berlini filmpalotában.

A héttagú nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét az Egyesült Államokban született, de Izraelben élő Joseph Cedarnak ítélte a Beaufort című filmjéért. A libanoni-izraeli határon játszódó film a Beaufort támaszponton szolgálatot teljesítő izraeli katonákról szól, akik miután 2000-ben elhagyják a támaszpontot, végignézik, hogy néhány órával később miként robbantják fel azt a libanoni erők.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Medvét az argentin Julio Chávez az El Otro (A másik) főszereplője kapta, míg a legjobb női alakításért járó Ezüst Medve díjazottja a Yella című német film főszereplője, Nina Hoss lett.

Kiemelkedő művészi teljesítményéért a zsűri Ezüst Medvével díjazta az amerikai Robert De Niro által rendezett The Good Shepherd című film szereplőgárdáját. Az amerikai Központi hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeti éveit bemutató, páratlanul izgalmas film főbb szerepeiben a Berlinale közönsége Matt Damont, Angelina Jolie-t, Alec Baldwint és a német Martina Gedecket láthatta.

A nemzetközi zsűri különdíjban - szintén Ezüst Medvében - részesítette az argentin-német-francia koprodukcióban készült El Otro című filmet, amelyet az argentin Ariel Rotter rendezett. A film egy középkorú férfi történetét mutatja be, aki egy szokványos üzleti úton, útitársának halála után annak személyazonosságát felvéve, hátat fordít korábbi életének. A 34 éves rendező filmjében a főhős utazása egy sajátos utazássá válik egy új és szabad életbe.

A legjobb a filmzenéért járó Ezüst Medvét a Hallam Foe című brit film kapta. A díjat a rendező, David Mackenzie vette át. A film főszerepét a magyar nézők számára a Billy Elliotból ismert Jamie Bell alakítja.

A nemzetközi zsűri életművéért korábban tiszteletbeli Arany Medve Díjjal tüntette ki az amerikai Arthur Pennt, a Bonnie és Clyde, a Kis nagy ember és számos más kiváló alkotás rendezőjét.

Életművéért ugyancsak a fesztivál egyik legrangosabb elismerésében részesült néhány nappal ezelőtt Mészáros Márta. A magyar Kossuth-díjas filmrendező a Berlinale Kamera-díjában részesült. Mészáros Márta egyébként 1975-ben az egykori keleti blokk művészei közül az első volt, aki Berlinben - az Örökbefogadás című filmjéért - fődíjat, azaz Arany Medvét kapott.

Az idei fesztivál amúgy minden korábbinál gazdagabb programmal és világhírű sztárok "tömegével" várta a filmszerető közönséget. A Berlinale rangját jelezte, hogy összesen 4921 film jelentkezett a részvételre, s a zsűri ezek közöl választotta ki azt a csaknem 400-at, amely a szombaton este véget ért rendezvényen bemutatásra került, mégpedig 52 országból, köztük Magyarországról is. A fesztivál fődíjáért az Arany Medvéért huszonhárom film vetélkedett, közülük mindössze kettő volt német nyelvű.

Bogdán Árpád Boldog Új Élet című filmje - amely a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb elsőfilmes díját - elismerő oklevelet kapott a berlini fesztiválon. A 31 éves rendező önéletrajzi elemekkel átszőtt első mozifilmje egy intézetben felnőtt roma fiú története napjaink egy névtelen városában játszódik, névtelen szereplőkkel. A film főszereplője Orsós Lajos amatőr színész.

Az úgynevezett Shooting Stars programban Nagy Péter, Herendi Gábor Lora című filmjének férfi főszereplője részesült kitüntetésben.

Az immár 57-ik berlini filmfesztiválon egyébként felettébb sokszínű volt a magyar jelenlét. A különböző programokban öt magyar rövidfilm és egy játékfilm volt látható. A fesztivál versenyprogramjában szerepelt Szilágyi Varga Zoltán Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című animációs filmetűdje.

Ugyancsak a Panoráma szekcióban került bemutatásra Esztergályos Károly Férfiakt című alkotása.

2006 legsikeresebb magyar mozifilmje, a Goda Krisztina által rendezett Szabadság, Szerelem a Berlinale Special válogatásba kapott meghívást.

Végül a Berlinalén tartották a magyar Filmszemle legjobb játékfilmjének díjával kitüntetett Bollók Csaba Iszka utazása című alkotásának nemzetközi premierjét is. A Kárpátok bányavidékein, viszontagságos körülmények között élő gyerekek, köztük a címszereplő Iszka mindennapjait bemutató film a Berlinale Generation elnevezésű versenyprogramjában nagy elismerést aratott.

MTI-Panoráma - Pietsch Lajos, Berlin)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1960 – Lausanne. A Tabaris-mulató egyik páholyában ül Husszein, jordániai király. Nagyon tetszenek neki Rodolfo kártyamutatványai. A műsor után a bűvész öltözőjében megjelenik egy elegáns úr, s meghívja Rodolfót a király páholyába. Őfelsége közelről szeretné látni a kártyatrükköket.

 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Minden nevetés nélkül töltött nap elvesztegetett idő."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ