Tarolt a Lady Chatterley a César-díjak kiosztásán
Dátum: 2007. február 25., vasárnap, 12:16
Egy többször megfilmesített klasszikus regény újabb filmes adaptációja, a testi szenvedélyből kialakuló igaz szerelem születésének felkavaró történetéről szóló Lady Chatterley című alkotás összesen öt kategóriában nyerte el a francia Oscar-díjnak számító César-díjat.

A francia mozikban rövid ideig játszott (200 ezer néző), de a kritikusok által a legnagyobb elismeréssel méltatott, Pascal Ferran rendezte háromórás érzéki művészfilm a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia kilenc jelöléséből elnyerte a legjobb francia filmnek, a legjobb adaptációnak (David Herbert Lawrence regényéből), a legjobb színésznőnek (Marina Hands), a legjobb jelmeznek (Marie-Claude Altot) és a legjobb operatőri munkának járó díjat (Julien Hirsch). A Lady Chatterleyt alakító 30 éves Marina Hands eddig elsősorban színpadi színésznőként volt ismert Franciaországban.

Párizsban szombat este osztották ki - immár 32. alkalommal - a César-díjakat. Az első díj átvételekor a harmadik filmjét jegyző 46 éves Pascale Ferran az előadói szakma több tízezer szabadúszóinak (színészek, vágók, világosítók, hangosítók, díszletezők) nevében - akik közül egy kisebb csoport a tavalyi díjkiosztó ünnepséget tiltakozásával megszakította - elítélte a munkanélkülisegély-rendszer tervezett reformját, amely szerinte a teljes francia filmes filmgyártást fenyegetett helyzetbe hozza. Beszédét a meghívott közönség hosszú tapssal fogadta.

Az est másik nagy nyertese a 33 éves Guillaume Canet Ne le dis a personne (Ne mondd el senkinek) című alkotása. Az eddig 2,8 millió nézőt vonzott thriller négy kategóriában nyerte el a franciák legrangosabb filmes díját: a legjobb rendezés mellett, Francois Cluzet a legjobb férfi alakításért, Mathieu Chedid a legjobb filmzenéért és Hervé de Luze a legjobb vágásért vihette haza a Césart.

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kollektíven, a film összes főszereplője által elnyert és a legjobb külföldi film kategóriájában az idei Oscar-díjért is versengő Indigenes (Bennszülöttek) alkotóinak a kilenc jelölés ellenére meg kellett elégedniük a legjobb forgatókönyv díjával.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart a több kategóriában az Oscar-díjra is jelölt Little Miss Sunshine (A család kicsi kincse) nyerte el.

Az idén először odaítélt legjobb francia dokumentumfilmnek járó Césart Karl Zéro és Michel Royer Dans la peau de Jacques Chirac (Jacques Chirac bőrében) című, a francia államfő negyven éves politikai karrierjéről szóló, archív televíziós felvételekből összeállított szatirikus filmmontázsa kapta.

Marlene Jobert francia színésznőt és Jude Law brit színészt tiszteletbeli Césarral jutalmazta a francia Filmakadémia.

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„ Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni arra, hogy a pénzt nem lehet megenni."
Indán közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ